IZVOR LjUBAVI


DOBRO
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 REMEK DELA ARHITEKTURE

Ići dole 
AutorPoruka
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: REMEK DELA ARHITEKTURE   4/6/2013, 08:45

Jedinstveni i čudesni Gaudi

Jedan do najpoznatijih arhitekata na svetu Antonio Gaudi od Barselone je, još za života, načinio večnu galeriju svoje umetnosti - zauvek je promenio lice Barselone.

Najveća inspiracija mu je bilo more. Za njega je boja bila svetlost i, bez obzira na to da li je koristio čistu ili u prelaznim tonovima, zlato ili srebro, aspekt i ton su bili jednako važni kao i kvalitet i trajnost. U njegovom umetničkom radu nema simetrije, a nema ni apsolutne identičnosti, baš kao u prirodi.

Njegova čarobna dela godišnje privlače milione turista iz celog sveta, a kruna Gaudijevog rada čudesna Sagrada familija postala je simbol Barselone i crkva koju godišnje poseti oko 2,5 miliona turista. Sva Gaudijeva arhitektonska dela su u Barseloni, a među najpoznatijim su park Guelj, Kasa Batljo, Kasa Mila i već pomenuta Sagrada familija.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kasa Batljo
U periodu između 1905. i 1907. godine projektovao je Kasu Batljo, među stanovnicima Barselone poznatiju kao Kuća od kostiju. Projektovana je kao porodična kuća, a veliki deo fasade je prekriven mozaicima napravljenim od polomljenih keramičkih pločica. Krov je lučan i podseća na leđa zmaja, pošto je ova imaginarna životinja jedan od simbola Gaudijeve arhitekture. Osim što ju je projektovao u celosti, Gaudi je radio i nameštaj koji se u zgradi nalazi. Zgradom se prolazi kroz hodnike koji vode u podvodni svet. Prozori se uvijaju kao da su od tečnosti koja se izliva, a zgradu drže čvrste slonove noge ili kosti izvesnog podvodnog bića. Prav kuća iz bajke!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sagrada familija
Gaudijeva Sagrada familija se nalazi na drugom mestu po posećenosti u svetu. Gradi se bezmalo 130 godina, a pouzdano se zna da će svečano otvaranje biti 2026. godine, kada se navršava 100 godina od smrti Antonija Gaudija. Crkva je rađena po ugledu na gotičke crkve, ali se na njoj jasno vidi Gaudijev pečat. Zanimljivo je da je ovakvo eksperimentisanje sa svetom građevinom dozvolila katolička crkva. Iako naizgled bogohulnik, Gaudi je bio veliki vernik, a svojom popularnošću kao arhitekta pridobio je naklonost katoličke crkve.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Park Guelj
Jedno od najčuvenijih dela ovog arhitekte jeste park Guelj, u Barseloni. Sličnog nema nigde na svetu! Podignut u više nivoa, pošumljen mediteranskim borovima koji se suprotstavljaju palmama, a nijedan Gaudijev stub u ovom parku nije postavljen pod uglom od 90 stepeni. Po podu platoa, njegovom celom dužinom vijuga beskonačna klupa obložena lomljenim pločicama. Centralno mesto u parku predstavlja fontana u obliku guštera, koja je postala simbol Barselone i jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kasa Mila
Kasa Mila, poznatija kao La Pedrera, izgrađena je između 1906. i 1912. godine u modernističkom stilu po narudžbini bračnog para Mila. Gospođa Mila je toliko bila užasnuta zgradom da se nije usuđivala da izađe na njen balkon ne sanjajući da će ova zgrada privlačiti milione turista i umetnika iz celog sveta. Kuća zapravo podseća na morske talase jer se horizontalno talasa, dok kovano gvožđe na balkonima ima oblik morskih algi. Kasa Mila se i danas koristi kao stambena zgrada. Stanovnici Barselone su je nazvali La Pedrera - kamenolom.

Kako je Gaudi proterao tramvaje
Antonio Gaudi je najpoznatiji katalonski arhitekta. Rođen je 25. juna 1852. godine u Reusu. Stradao je pod točkovima tramvaja 7. juna 1926. godine. Zbog zapuštenog izgleda i praznih džepova, taksisti su odbili da ga voze u bolnicu. Niko nije prepoznao poznatog španskog arhitektu. Prijatelji su ga pronašli sledećeg dana u bolnici za siromašne. Umro je tri dana kasnije, 10. juna, ožaljen od cele Barselone, a iz tog razloga tramvaji su povučeni s ulica grada. Uz dozvolu pape i državnih vlasti, sahranjen je u porti crkve Sagrada familija, kojoj je posvetio 43 godine života.
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   4/6/2013, 08:51

Most koji ne vodi nikuda?!

Sudeći po ovoj fotografiji Norvežani su iz nekog razloga napravili most koji ne vodi nigde.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kada se nađe pred ovakvim prizorom, svaki vozač trebalo bi da okrene kola i vrati se nazad. Ali, time bi napavio grešku. Radi se samo o optičkoj varci.
Norveški putari izgradili su pravo čudo na zapadnoj obali. Storseisandet most ima tako oštre krivine i veliki uspon, da deluje kao da vodi u provaliju.

Zato je i postao glavna zvezda mnogih TV reklama. Nalazi se na autoputu izgrađenom još 2005. godine, a u međuvremenu je postao turistička atrakcija.

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   4/6/2013, 09:24

Deset prelepih zgrada inspirisanih poznatim knjigama

Mnoge knjige koje smo čitali u različitim periodima života menjaju nas i utiču na različite aspekte našeg života – na naše odluke, proširuju naš kulturni život, a uz neku vrstu specifične “nege” utiču i na naš psihički život. Knjige su oduvek bile inspiracija raznim umetnicima, pa tako ni arhitekte nisu ostale ravnodušne, te su inspirisane posebnim delima napravili neke od najlepših zgrada na svetu. Bilo da su inspirisani pojedinim romanima, pričama ili čitavim opusom nekog pisca moramo im priznati da su odlično odradili posao. Pred vama je deset najlepših zgrada koje su nastale upravo inspirisane nekim poznatim delima.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“The Knut Hamsun Center”, inspirisan delima Knuta Hamsuna

“Hamsunsenteret”, kako glasi originalan naziv ovog zdanja, predstavlja muzej i edukacioni centar smešten u Hamaroju u severnoj Norveškoj. Ovu zgradu je projektovao arhitekta Stiven Hol (Steven Holl) inspirisan prirodom i pejzažem Hamaroja, kao i opusom norveškog književnika Knuta Hamsuna (Knut Hamsun), naročito ranim radovima – romanom “Glad” (Sult) i novelom “Misterije” (Mysterier). Lepota ovog zdanja ogleda se i u mnogobrojnim nacionalnim i internacionalnim arhitektonskim nagradama koje je Stiven dobio. Izgradnja ”The Knut Hamsun Center”-a završena je 4. avgusta 2009. godine, na stopedesetogodišnjicu Hamsunovog rođenja, a za posetioce je otvorena u junu naredne godine.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“The Hobbit Motel”, inspirisan Tolkinovim “Hobitom”

Osećajte se kao u filmu "Gospodar prstenova"
Dovoljno je reći Hobit i svi već dobro znaju o kome se radi. Posle knjige, uskoro će se pojaviti i film, a verni obožavatelji imaju priliku da posete i odsednu u hobitskom motelu. Prvi svetski “Hobit” motel, pod nazivom ”The Hobbit Motel”, otvoren je u “Woodlyn Park”-u na Novom Zelandu.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“Hotel Tres Sants”, inspirisan Kalvinovim delom “Nevidljivi gradovi”

Na španskom ostrvu Menorka nalazi se ovaj mali hotel izrađen po nacrtu lokalnog arhitekte Fernanda Pons Vidala (Fernando Pons Vidal) i italijanske dizajnerke Kjare Fabijani (Chiara Fabiani). Napravljen je kako bi evocirao na Kalvinove klasične priče o izmišljenim gradovima koje je pronašao Marko Polo (Marco Polo). Svaka od osam gostinskih soba projektovana je tako da prikazuje različite gradove i to veoma dosledno.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“El Castell”, inspirisan Kafkinim “Zamkom”

Baš kao iz Kafkine mašte
Ova zgrada je podignuta 1968. godine, a projektovao ju je Rikardo Bofilj (Ricardo Bofill) kao omaž velikom Francu Kafki (Franz Kafka). Uticaj Kafkinog dela je prepoznatljiv u svim tim teškim kockama i konfuznim ulazima. Čak i sam naziv zgrade na katalonskom znači “Zamak”, poput ovog poznatog Kafkinog romana.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“Lichtenstein Castle”, inspirisan novelom “Lihtenštajn” Vilhelma Haufa

Poput dvorca iz bajke
Iako izgleda kao da je mogao biti inspirisan mnogobrojnim slavnim srednjovekovnim pričama, ovaj dvorac je u stvari napravljen kao omaž jednoj određenoj priči. Godine 1840. vojvoda Vilhelm Urlih (Duke Wilhelm of Urach), inspirisan tada popularnom istorijskom romansom “Lihtenštajn: Romantična saga iz istorije Virtemberga” (Lichtenstein: Romantische Sage aus der wuerttembergischen Geschichte) nemačkog pisca Vilhelma Haufa (Wilhelm Hauff), naručio je da se sagradi dvorac na ruševinama antičkog uporišta vitezova iz Lihtenštajna. Sam dvorac je projektovan od strane arhitekte Karla Hajdelofa (Carl Alexander Heideloff).

[You must be registered and logged in to see this image.]
Kuća na Martinim vinogradima, inspirisana “Mobi Dikom”

Tako jednostavno, a očaravajuće.
Arhitekta Stiven Hol, čije umeće ste mogli da vidite kod prvog zdanja koje smo vam predstavili, projektovao je kuću na ostrvu Martini vinogradi inspirisan dobro poznatom knjigom “Mobi Dik” (Moby Dick) Hermana Melvila (Herman Melville). U ovoj knjizi, Melvil opisuje indijansko pleme koje je živelo na ostrvu i kada bi pronašli skelet kita od njega bi pravili kuće, prevlačeći je suvom kožom. Inspirisan upravo tim postupkom, Hol je kuću napravio na konstrukciji koja je izdignuta iznad krajolika. Drveni nosači su poput “kostiju” kita koje drže celu konstrukciju, a fenomenalan pogled se pruža na okean.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Blasova kuća, inspirisana poezijom Luisa Sernude

Da ne poželiš da odeš odavde.
Godine 1999. profesor književnosti Fransisko de Blas (Francisco de Blas) angažovao je španskog arhitektu Alberta Baesa (Alberto Campo Baeza) da mu napravi dom u Sevilji, u Madridu. Tom prilikom Fransisko mu je tutnuo u ruke kopije svih pesama Luisa Sernude (Luis Cernuda) koje je želeo da mu budu inspiracija prilikom projektovanja. Sernudin opus je prožet temama snova, slobode, kao i kontrastom između unutrašnjeg i spoljašnjeg života, a sigurno je da se sve te teme mogu videti na ovom zdanju.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“Walden”, inspirisan delom “Valden” Henrija Dejvida Toroa

Minijaturno, a funkcionalno
Dizajnirana od strane Nilsa Murmena (Nils Holger Moormann), poznatog dizajnera nameštaja, ova jedinstvena prenosna baštenska ostava inspirisana je jednostavnim životom u delu Henrija Toroa (Henry David Thoreau) “Valden: ili život u šumi” (Walden: Or, Life in the Woods). Vlasnici vrtova mogu u ovoj ostavi da čuvaju različite alate, kao što su lopate, grabulje ili kolica. Postoji i kabina za sedenje u prizemlju, ali i na višem nivou, pa posetioci mogu da biraju gde im se više dopada. Nezaobilazan roštilj je tu, kao i ostava za drva. Neobično, ali funkcionalno, zar ne?

[You must be registered and logged in to see this image.]
“Villa Peet (The Rabbit House)”, inspirisana Kerolovom “Alisom u Zemlji čuda”

Ravne linije i bela boja - jednostavno i moderno
Ova minimalistička kuća u Lelistadu u Holandiji dizajnirana od strane amsterdamskog studija “Klink” nije prvo što očekujete da vidite kada vam neko spomene da je inspirisana šarenim svetom Kerolove (Lewis Caroll) “Alise u Zemlji čuda” (Alice’s Adventures in Wonderland). Međutim, prema arhitektama, ceo koncept je bio mnogo složeniji. Vila “Peet” dizajnirana je kao niz kontrastnih prostora koji nam prikazuju osećaj ulaska u novi svet kroz zečiju rupu.

[You must be registered and logged in to see this image.]
“The Museum of Innocence”, inspirisan Pamukovim delom “Muzej nevinosti”

Sasvim obična zgrada... A da li je?
U Pamukovom (Orhan Pamuk) romanu “Muzej nevinosti” (The Museum of Innocence) radnja se vrti oko Kemala koji se zaljubljuje u devojku Fusun. U tragičnom nizu događaja, on postaje opsednut i sakuplja svaku stvar koju ona dodirne. Nakon što ga je ostavila, kupuje kuću njene porodice, počinje da je popunjava stvarima koje je sakupio i pretvara u muzej. Pamuk je u Istambulu stvorio isti muzej kao iz knjige, predstavljajući sećanja iz knjige isprepletane sa svojim. Fantastična je zbirka 4,213 opušaka cigareta koje je popušila Fusun zalepljeni na platnu koje prekriva ceo zid. Sam Pamuk je rekao da muzej nije ilustracija romana, niti je roman objašnjenje muzeja. Oni se duboko prepliću i predstavljaju njega samog, reči i objekte unutar njega.
Nazad na vrh Ići dole
popovac

popovac

Broj poruka : 15480
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   4/6/2013, 12:38

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
popovac

popovac

Broj poruka : 15480
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   5/6/2013, 23:48
Lotosov hram u New Delhiju
važan je
duhovni centar Bahai vjere u Južnoj Aziji, no posjetitelji svih vjera ga
mogu posjetiti pa kroz njega prođe godišnje oko četiri milijuna ljudi.
Izgrađen je 1980. godine, a zbog izgleda ga često uspoređuju sa Sidney
Opera House. Dizajnirao ju je iranski arhitekt s kanadskom adresom
Fariborz Sahba, koji je bio zadužen i za nadgledanje radove izgradnje.
Inspiriran izgledom lotosovog cvijeta, hram u New Delhiju sastoji se od
27 mramornih „latica“ koji tvore devet strana. Devet vrata Lotosovog
hrama otvaraju ulaz prema centralnoj, 40 metara visokoj dvorani u koju
stane 2500 ljudi. Arhitekt je za dizajn ovog modernog monumentalnog
zdanja primio nekoliko nagrada, između ostalih i onu GlobArt Akademije
sa sjedištem u Beču.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
popovac

popovac

Broj poruka : 15480
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   5/6/2013, 23:53

. Guggenheim muzej u Bilbau
Guggenheim muzej moderne i suvremene umjetnosti u Bilbau u španjolskoj
pokrajini Baskiji djelo je njemačko-američkog arhitekta Franka Gehrya.
Nedugo nakon dovršetka izgradnje 1997. godine proglašen je remek-djelom
suvremene arhitekture. Smješten je na površini nepravilnog oblika, uz
rijeku Nervion, u središtu kulturnog trokuta kojeg tvore stara Gradska
vijećnica, Sveučilište Deusto i Muzej likovnih umjetnosti. Neprimjetno
je integriran u urbanu vizuru sa svojim komponentama od čelika, stakla i
kamena koji se međusobno povezuju u neodoljivu cjelinu. Muzej zauzima
površinu od ukupno 24 tisuće metara kvadratnih što ga čini jednim od
najvećim u svijetu, a oko milijun posjetitelja godišnje pogleda stalni
postav, ali i brojne gostujuće izložbe.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   20/2/2014, 14:45

Arhitektura = Skulptura

[You must be registered and logged in to see this image.]

Avangardna forma ovog muzeja je drastičan iskorak u odnosu na standarde forme dosadašnjih objekata slične namene. Arhitektonski tim LAR+Fernando Romero isprojektovao je muzej skulptura, kao svojevrsnu skulpturu u najmnogoljudnijem gradu na svetu. Fasada ovog muzeja, u Meksiko Sitiju, izrađena je od posebne vrste betona koji propušta, a ujedno i filtrira, određenu količinu svetlosti, što se u enterijeru odražava na otvorenost i lakoću prostora.

Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   20/2/2014, 14:53

144 godina posle početka izgradnje

Pogledajte kako će izgledati Sagrada familia kad bude završena 2026!


Koofondacija koja finansira izgradnju objavila je video koji prikazuje finalni izgled bazilike po zamisli Gaudija

Ako se nastavi tempom kojim smo radili do sada uspećemo", rekao je Žordi Fauli, arhitekta zadužen za projekat najpoznatije katedrale Sagrada Familia u Barseloni, čija izgradnja treba da bude završena 2026. godine.
Izgradnja najčuvenije hrišćanske bazilike počela je 1882. Već sledeće godine projekat je preuzeo Gaudi, koji je radikalno transformisao dizajn sa svojim prepoznatljivim uticajem gotike i krivolinijskim stilom.

Koofondacija koja finansira izgradnju sada je objavila video koji prikazuje kako će izgledati katedrala kada se završi 2026. godine. Kombinujući helikopterski snimak sa kompjuterskom animacijom vidi se bazilika Sagrada Familia u fazama izgradnje. Šiljaste kupole rastu u visinu, dok je Gaudi zamislio glavni ulaz u crkvu koji se materijalizuje "ni iz čega".

Tri miliona turista godišnje poseti Sagradu Familiu. Ulaz košta 25 evra i tim novcem se, uz donatore, finansira izgradnja.

[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   14/1/2015, 11:33

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
Palma*

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 98
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   14/1/2015, 11:34

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: REMEK DELA ARHITEKTURE   

Nazad na vrh Ići dole
 
REMEK DELA ARHITEKTURE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
IZVOR LjUBAVI :: UMETNOST I KULTURA :: ARHITEKTURA-DIZAJN-
Skoči na: