IZVOR LjUBAVI


DOBRO
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Feng-shui uredjenje doma

Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 06:48

Feng-shui je drevna kineska nauka koja propisuje način življena u stalnoj harmoniji i ravnoteži sa ličnim okruženjem, kako bi se osigurala velika sreća. To je tehnika uređenja životnog prostora, metod osmišljavanja okruženja, pravilnim raspoređivanjem protorija i namještaja. Feng-shui nas uči kako da iskoristimo misteriozne metafizičke sile koje kruže u vazduhu i prostoru oko nas. Oni koji praktikuju feng-shui, te sile nazivaju chi (či) i živopisno ih opisuju kao kosmički dah zmaja.

Kinezi koji primjenjuju feng-shui trude se da sabe okruže povoljnim chijem. Vjeruju da će im taj nebeski dah obezbijediti sreću, ukoliko svoj dom postave i urede tako da obezbijede stvaranje maksimalne količine chija.

Međutim, feng-shui nije magija. Takođe, nije ni duhovna disciplina koja zahtijeva jaku vjeru u njegovu snagu ili ubjeđenje u djelotvorost. Feng-shui se najbolje može opisati kao nauka i može se primijeniti kao umjetnost. On predstavlja nauku jer se njegova primjena u najvećoj mjeri zasniva na onove što se naziva Kompas škola feng-shuija,takođe poznatom kao feng-shui formula. Taj sistem tehnika koji podrazumijeva izgradnju i uređenje prostorija i raspored namještaja u skladu sa stranama svijeta, uz proračune zasnovane na određenim formulama, donosi željenu sreću.

Ali, tačnost proračuna, kako smjera kompasa (ponekad i do najmanjeg stepena) tako i dimenzija, predstavlja osnovne faktore uspjeha primjene feng-shuija. Ukoliko se proporcije ispravno izračunaju i proračuni dobro naprave, feng-shui formula skoro uvijek poboljšava sreću stanara takvog doma. Nije potrebno dugo čekati na manifestaciju takvih rezultata. Međutim, pogrešna primjena feng-shuija jednostavno ne donosi nikakve rezultate.[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 06:49

Aktiviranje sreće

Feng shui govori o svjesnom aktiviranju sreće u vašem okruženju i životnom prostoru. Kada naučite kako da sebe, svoj dom i kancelariju zaštitite od slučajeva lošeg feng-shuija, biće potrebno da naučite kako da energizujete određene vrste sreće.

Za primjenu feng-shuija nije neophodno angažovanje feng-shui majstora, jer se veliki dio može naučiti prilično lako, posebno danas kada su na tržištu dostupni praktični feng-shui priručnici i internetske prezentacije ove tehnike, kao i feng-shui simboli koji se koriste radi energiziranja određenih sektora.

Devet osnovnih principa feng-shui

1. Pa kua i Lo šu kvadrat
2. Pronalaženje povoljnih predjela
3. Biranje i stvaranje pravilnih oblika
4. Energizovanje pet elemenata
5. Uravnoteženje jina i janga
6. Zmajev kosmički dah
7. Skretanje ubistvenog daha
8. Korištenje simbola i brojeva
9. Feng-shui formula

Određivanje sektora doma

Pa kua (Bagua) i Lo šu kvadrat

Lo Shu kvadrat je mreža od devet jednakih polja, u kojoj svako polje nosi broj od jedan do devet, a zbir bilo koja tri broja, horizontalno, vertikalno ili dijagonalno iznosi 15. To je ujedno i broj dana potrebnih da mjesec od mladog izraste u puni i obratno, stoga je važan i za kinesku astrologiju.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:10

1. Karijera KAN

Ovo polje bague povezujemo s karijerom, svakodnevnim obavezama, životnim putem i našim smjerom u životu. Povezuje se s elementom vode i sjeverom. Negativni aspekti prostora koji pripada ovom području uzrokuju da stalno imamo prepreke na putu, loše odabiremo ciljeve, manjak ambicije, stalno imamo nove početke i profesionalno smo nezadovoljni.

2. Odnosi KUN

Predstavlja naše odnose s drugim ljudima – partnerom, prijateljima, našu otvorenost primanju i davanju te majku porodice. Povezujemo ga s elementom zemlje i jugozapadom. Negativni elementi loše utiču na plodnost žene, doprinose lošoj komunikaciji među partnerima, usamljenosti, nemogućnosti pronalaženja partnera, a žena se ne nalazi u ravnopravnoj poziciji unutar porodice.

3. Preci CHEN

Ovo polje bague pripada porodici, precima, starijim osobama i autoritetima. Element je drvo, a smjer istok. Ako imamo problema s autoritetima ili nam nedostaje energije, ako smo letargični ili tvrdoglavi, onda postoje problemi u ovom području.

4. Blagostanje SUN

Ovo je područje blagostanja, bogatstva i ličnog napretka. Pod blagoslovom ne mislimo samo na novac, već i na dobro zdravlje, ljubav, potomstvo, sretne okolnosti, dotok pravih informacija, pozive na bitna događanja, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Pripada drvu i jugoistoku. Problemi u ostvarivanju ciljeva, zastoji, finansijska erozija ukazuju na probleme u ovom dijelu prostora.

5. Zdravlje TAI CHI (centar)

Područje centra se povezuje sa zdravljem duha i tijela, stabilnosti te ravnotežom. Pripada elementu zemlje. U njemu se susreću sve energije neba i zemlje. Treba biti prazno.

6. Pomagači CHIEN

Predstavlja naše vidljive i nevidljive pomagače, mentore, duhovne uzore, naš duhovni aspekt, putovanja i oca. Govori o tome koliku pomoć imamo ali i koliko sebe dajemo drugima. Pripadajući element je metal, a smjer sjeverozapad. Negativni aspekti dovode do naše izoliranosti, gubitka snage, bespomoćnosti te nećemo imati podršku u životu. Muškarac će često izbivati iz kuće.

7. Kreativnost i djeca TUI

Ovom području pripadaju kreativnost, djeca i svi slabiji od nas, hobiji i naši projekti. Treba poticati opuštenost i kreativnost, društvenost, stvaralački rad. Pripadajući element je metal, a smjer zapad. Blokade u kreativnom izražavanju, nemogućnost uživanja u životu i nemogućnost začeća djece rezultat su loše uređenog područja kreativnosti.

8. Mudrost KEN

Mudrost, znanje, učenje, stjianje znanja i osobni razvoj, upoznavanje samog sebe, kontemplacija te fokus pripadaju ovom području. Element je zemlja, a smjer sjeveroistok. Ako se osjećate nesigurno, ne možete pronaći svoj mir, često se svađate, nemate snage za nove početke postoje problemi u prostoru.

9. Budućnost LI

Ovo područje povezujemo s ugledom u društvu, časti i slavom, javnim priznanjima, karizmom, prosvjetljenjem, budućnosti i ciljevima. Element je vatra, a smjer jug. n Loše uređeno područje budućnosti dovodi do nesigurnosti, ovisnosti o tuđim mišljenjima, nedostatku inspiracije, nedostatka ciljeva u životu, te najčešće nismo priznati od drugih.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:11

Teorija pet elemenata

Teorija pet elemenata je izuzetno bitna u primjeni feng shuia. Sveukupno gledajući, u prostoru treba vladati ravnoteža, niti jedan element ne smije dominirati niti nedostajati. Neravnoteža se održava i na naš život. Tako na primjer nedostatak elementa zemlje dovodi do loših odnosa i nemogućnosti komunikacije sa svojim duhovnim bićem. Svaki od pet elemenata pripisuje se određenom kompasnom smjeru. Drvo pripada istoku i jugoistoku, vatra jugu, voda sjeveru, metal zapadu i sjeverozapadu, dok se energija zemlje povezuje s jugozapadom, sjeveroistokom te centrom. Energija elementa se u prostor unosi pomoću boje, materijala i oblika. Kad uređujemo prostor, onda u pojedini kompasni smjer možemo unijeti pripadajući element ili onog koji ga podržava. Na primjer, na istok unosimo energiju drveta koju podržava energija vode.


Poslednji izmenio _Zana_ dana 8/12/2013, 07:16, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:12

Zemlja je element kvadratnog oblika. Njena boja je oker i sve nijanse smeđe.
Strane svijeta koje joj se pripisuju su jugozapad i sjeveroistok. U skladu s tim, pripadaju joj brojevi dva, pet i osam.

Ni jedno konkretno godišnje doba nije povezano sa zemljom, već samo ona prelazna razdoblja između godišnjih doba.
Energija zemljanog Chia je mirna i prijemčiva, sveobuhvatna. Ona je bočna i ukorijenjena. Pomaže nam postići stabilnost i srediti haos. Donosi nam ljubav i dobre porodične odnose.

Ako je prejako aktivirana, zemljana energija može nas učiniti depresivnima, tromima i dati nam osjećaj stagnacije.
Nedostatak zemljane energije ili njin preslab intenzitet očitovat će se u lošim međuljudskim odnosima, nedostatku ljubavi i problemima unutar obitelji. Najjače će biti pogođena majka ili najstarija ženska osoba u domu, jer jugozapad tradicionalno pripada majci obitelji i najmlađi sin, kojem pripada sjeveroistočni sektor. Osim toga može se očitovati i kao loš akademski uspjeh školaraca i studenata.

Za aktiviranje zemljane energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto kristalno, keramičko ili kameno. Za dodatno pojačanje zemljane energije poslužit ćemo se nekim vatrenim simbolom.
[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio _Zana_ dana 8/12/2013, 07:16, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:13

Voda je element valovitog, nepravilnog oblika. Njena boja je plava i crna.
Strana svijeta koja joj se pripisuje je sjever. U skladu s time pripada joj broj jedan. Godišnje doba povezano s vodom je zima.

Energija vodenog Chia je opadajuća. Ona je tekuća i stalna. Pomaže nam u situacijama kada stvari dugo stagniraju i treba ih ponovno pokrenuti. Povoljno utiče na komunikaciju. A povezana je i s prilivom novčanih sredstava.

Ako je prejako aktivirana, vodena energija može nas učiniti neodlučnima.
Nedostatak vodene energije ili njen preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku novca, problemima u poslovnom napredovanju ili teškom životnom putu. Najjače će biti pogođen srednji sin, jer mu sjever tradicionalno pripada.

Za aktiviranje vodene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti stvarna vodena masa ili slika vode. Za dodatno pojačanje vodene energije poslužit ćemo se nekim metalnim simbolom.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:18

Vatra je element trokutastog, špicastog oblika. Njena boja je crvena, purpurna i svijetlo narandžasta.Strana svijeta koja joj se pripisuje je jug. U skladu s tim, pripada joj broj devet.

Godišnje doba povezano s vatrom je ljeto. Energija vatrenog Chia je brza i uzbudljiva. Ona je rastuća i ekspanzirajuća. Pomaže nam povećati strast i intenzitet na bilo kojem životnom području. Stvara toplinu i akciju. Blistava je i donosi život i napredak.

Ako je prejako aktivirana, vatrena energija može nas učiniti bojažljivima i pod stresom. Nedostatak vatrene energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u lošem mišljenju drugih ljudi o nama, te o nedostatku uspjeha ili slave na raznim područjima. Najjače će biti pogođena srednja kćer, jer joj jug tradicionalno pripada.

Za aktiviranje vatrene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti jak izvor svjetla, lampe, svijeće i sl. Za dodatno pojačanje vatrene energije poslužit ćemo se nekim drvenim simbolom.
[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio _Zana_ dana 8/12/2013, 07:21, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:20

Metal je element okruglog ili ovalnog oblika. Njegova boja je bijela, siva, srebrna i zlatna. Strane svijeta koje mu se pripisuju su zapad i sjeverozapad. Sukladno tome pripadaju mu brojevi šest i sedam.

Godišnje doba povezano s metalom je jesen.Energija metalnog Chia teče prema unutra. Ona je oštra i hladna. Pomaže nam da se usredotočimo na detalje i obavimo posao. Daje nam hladnokrvnost i bistrinu misli. Donosi nam bogatstvo i prosperitet.

Ako je prejako aktivirana, metalna energija može nas učiniti kritičnima i oštrim u izražavanju. Nedostatak metalne energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku kreativnosti, problemima sa začećem i rađanjem djece, nedostatkom potpore važnih ljudi i srećom djece. Najjače će biti pogođen otac ili najstarija muška osoba u domu, jer sjeverozapad tradicionalno pripada ocu i najmlađa kćer, kojoj tradicionalno pripada zapadni sektor.

Za aktiviranje metalne energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto izrađeno od bilo koje vrste metala. Za dodatno pojačanje metalne energije poslužit ćemo se nekim zemljanim simbolom.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:21

Drvo je element pravouglog oblika. Njegova boja je zelena. Strane svijeta koje mu se pripisuju su istok i jugoistok. Sukladno tome pripadaju mu brojevi tri i četiri.Godišnje doba povezano s drvetom je proljeće.

Energija drvenog Chia teče prema van. Ona je rastuća i napredujuća. Pomaže nam postići lagan napredak u poslovima koje započinjemo. Povezana je s novim počecima.

Ako je prejako aktivirana, drvena energija može nas učiniti agresivnima, nestrpljivima i bezosjećajnima. Nedostatak drvene energije ili njezin preslab intenzitet očitovat će se u nedostatku novca ili lošem zdravlju. Najjače će biti pogođen najstariji sin, jer istok tradicionalno pripada nasljedniku u porodici i najstarija kćer, kojoj tradicionalno pripada jugoistočni sektor. Osim toga može doći do problema sa širom porodice ili zahlađenju odnosa s prijateljima.

Za aktiviranje drvene energije potrebno nam je nešto što simbolizira taj element. To može biti nešto izrađeno od drveta ili bilo koja živa biljka ili njezin naslikani ekvivalent. Za dodatno pojačanje drvene energije poslužit ćemo se nekim vodenim simbolom.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:23

...jedan interesantan tekst

"Čuvajući nepotrebne stvari, pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto i sužavate prostor za napredak i sticanje materijalnih dobara.

Prvi korak u primenjivanju feng šuija je čišćenje prostora pod kojim se ne podrazumeva samo brisanje prljavštine. Raščišćavanjem nereda uklanjamo umornu, beživotnu i stagnirajuću energiju iz svog doma i otvaramo prostor za ulazak nove i sveže.

Strah od nemaštine manifestuje se kroz skupljanje nepotrebnih stvari. Stagnirajuća energija koja se godinama sakuplja u uglovima, ormarima koje ne čistimo niti praznimo, uništava vitalnu energiju prostora, što utiče i na nas.

Znate li da čuvajući nepotrebne stvari, zapravo ne izbacujete emocionalno smeće iz svog života i pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto? Ponašajući se tako, ne stvarate prostor za nove ideje, prilike i materijalna dobra. Ne čuvajte staru garderobu za koju ste sigurni da je nikada više nećete obući. Izbacite iz kuće uvenule biljke i gomilu starih nepročitanih novina.

Obratite pažnju na:

1. Stvari koje niste koristili duže od godinu dana – na psihološkom nivou stvaraju osećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog toga što se ne upotrebljavaju

2. Stvari koje ne volite

3. Prljave, neuredne i neorganizovane ćoškove

4. Pretrpanost (previše stvari na malo mesta) – osećaj teskobe i nedostatak životnog prostora – taj osećaj će uticati na neko od životnih područja (karijera, odnosi, partnerstvo, novac)

5. Sve što je nezavršeno – stvara nemir i stalno podseća na to da bi to trebalo dovršiti, a to oduzima energiju

6. Stvari koje nas na ovaj ili na onaj način podsećaju na neugodne situacije u životu i koje na bilo koji način izazivaju neugodne emocije

7. Stvari vezane za bivše ljubavi – na energetskom nivou vežu nas uz te osobe i mogu da ometaju odnos sa novim partnerom

8. Stvari koje nam više ne pristaju – to se pogotovo odnosi na garderobu, stalno pojačava osećaj da sa nama
nešto nije u redu

9. Stvari za ”svaki slučaj”

10. Statusne simbole – stvari koje u nama stvaraju iluziju da smo bolji i važniji od drugih

11. Besmislene poklone – one koji nam se nikada nisu sviđali

12. Razne uspomene koje nas podsećaju na prošlost

13. Stare novine i časopise, knjige, muzika, fotografije –

14. ”Misteriozni” predmeti – to su oni kojima ne znamo namenu ili za koje uopšte ne znamo kako su dospeli u naš život


Stvari koje ste odlučili da uklonite ne odlažite u podrum (simbolički on predstavlja podsvest) ili na tavan (nadsvest – duhovno područje života), nemojte ih nositi roditeljima (podržavanje vlastite nesamostalnosti), ne poklanjajte ih nekome ko ih ne želi, prodajte ih ili ih, jednostavno, bacite"
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:24

Interaktivni ciklus elemenata

[You must be registered and logged in to see this image.]

Da bismo bolje razumjeli protok energije u feng-shuiu,potrebno je da poznajemo kako pojedini elementi međusobno djeluju, pa tako poznajemo tri ciklusa:

- produktivni
- reduktivni
- destruktivni

U produktivnom ciklusu svaki pojedini elemenat hrani i jača energiju onog sljedećeg, stvarajući harmoničnu energiju i povoljan chi, a to se može objasniti na sljedeći način:

- metal stvara vodu
- voda hrani drvo
- vatra stvara zemlju
- zemlja stvara metal

Iz ovoga možemo vidjeti koje elemente možemo kombinovati u pojedinim sektorima doma, da bismo postigli potpunu ravnotežu i privukli pozitivan chi. Tako ćemo u sjeverni sektor, koji predstavlja polje karijere, staviti simbol vode u obliku fontane, akvarijuma, slike sa motivima vode, ali ćemo pojačati taj sektor dodavanjem elementa metala pa to može biti metalna zdjela ili neki drugi metalni predmet koji će simobolično da podstiče nastajanje vode.

Isto tako, u zemljani sektor ćemo dodati elemenat vatre pa ćemo u jugozapadni dio pored kristala i zemljanog ćupa, postaviti lampu ili svijeće...drveni sektor pojačaćemo dodavanjem elementa vode i tako redom.

Reduktivni ciklus djeluje obrnto od produktivnog, jer svaki elemenat crpi energiju onog prethodnog, pa tako
- metal iscrpljuje zemlju
- zemlja umanjuje vatru
- vatra umanjuje drvo
- drvo umanjuje vodu
- voda troši metal

Kroz razumijevanje reduktivnog ciklusa elemenata možemo zaključiti da ćemo dodavanjem vode u drveni sektor pojačati drveni sektor jer voda hrani drvo, međutim dodavanjem drveta u vodeni sektor oduzimamo energiju vode, jer drvo umanjuje vodu, pa ćemo za pojačavanje pojedinih elemenata uvijek koristiti produktivni ciklus elemenata, dodajući onaj prethodni elemenat koji u kružnom ciklusu hrani onaj sljedeći.

Destruktivni ciklus

Destruktivni ciklus
Ovaj ciklus se odvija u obliku zvijezde i objašnjava kako pojedini elemenat uništava neki drugi. Ovaj proces se odvija po sljedećoj šemi:
- metal cijepa drvo
- drvo uništava zemlju
- zemlja uništava vodu
- voda gasi vatru
- vatra topi metal

Poznavanje ovog ciklusa je jako važno u feng-shuiju, da bismo znali kako uništiti neželjeni elemenat koji nam ne odgovara a nemamo drugog načina da ga se riješimo, onda to činimo pomoću dodavanja uništavajućeg elementa, koji mora biti dovoljno jak ili jači od postojećeg koji želimo eliminisati.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:25

Povoljno okruženje doma

Osnova feng shuija su četiri glavne strane svijeta, svakoj od njih pripada jedna nebeska životinja:
- Kornjača - sjever
- Crveni feniks - jug
- Zeleni zmaj - istok
- Bijeli tigar - zapad

Kornjači pripada sjever, crna boja i vodeni sektor. Ona predstavlja podršku i zaštitu doma i najbolje je da se u zaleđu vašeg doma nalazi sjever, brdo, planina, visoka zgrada ili visoko drvo. Kornjača predstavlja najmoćniji feng-shui simbol, i ako niste u prilici držati živu kornjaču, onda svakako nabavite figuru kornjače koju ćete postaviti u sjeverni sektor vašeg doma ili dnevne sobe. Kornjača donosi lagano i stabilno poboljšanje, uvećanje sreće i kvaliteta života. Poznati feng-shui majstor, Lilian Too preporučuje obavezno držanje ovog simbola, kako kaže tokom tridesetogodišnjeg posmatranja ovog fenomena, nikada se nije susrela sa situacijom u kojoj kornjača nije dovela do rezultata.

Tamnocrvenom feniksu pripada jug, vatra i crvena boja. Idealno bi bilo da se nalazi ispred vašeg doma ili u pravcu ulaznih vrata. Snaga crvenog feniksa se aktivira postavljanjem figure feniksa ili bilo koje crvene ptice, pijetla, flaminga, pauna na najudaljeniju tačku ispred ulaznih vrata ili na uzvišenje ispred kuće u pravcu juga, koje smo sami napravili. Feniks simbolizuje uspjeh i neočekivanu pomoć.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Zeleni zmaj je uzvisina s lijeve strane Vašeg doma, gledano iznutra prema van. Idealno bi se to trebalo poklapati s istokom. Njega možete prepoznati u obliku brda, visoke građevine ili drveta, a možete ga sami stvoriti postavljanjem nekog ukrasa na tom mjestu ili biljke puzavice. Zeleni zmaj donosi sreću u vidu bogatstva, napretka, utjecaja i svih oblika finansijske moći.

Bijeli tigar je uzvisina s desne strane ulaznih vrata, gledano iznutra prema van, a idealno bi se trebala poklapati sa zapadom. Ova uzvisina mora biti niža od one koja predstavlja zelenog zmaja, da se zaštitnička snaga ove moćne životinje ne bi pretvorila u razornu snagu koja šteti Vašim ukućanima. Tigar dakle uvijek mora biti pod kontrolom zmaja, a donijet će Vam sreću u vidu zaštite od pljačke, nezgoda, gubitka i poraza. Slike tigra ne preporučuju se držati unutar kuće jer razvijaju energiju koju je teško staviti pod kontrolu.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:26

Uravnotežavanje jin i jang energije

Idealno bi bilo kada bi sve vrste energije bile u stanju ravnoteže, tada stvari teku i neometano se odvija ciklus protoka chija. Kada vrste energije nisu u ravnoteži, javljaju se problemi inevolje. Jin i jang se posmatraju kao praiskonske sile koje posjeduju potpuno suprotne kvalitete. Međutim, uprkos tome, postojanje jednog omogućava postojanje drugog. Bez jina, jang prosto ne postoji i obrnuto.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Osobine jina i janga:
- Jin je tama, mir, beživotnost, smrt
- Jin je Mjesec, doba noći, negativno
- Jin je hladno, dolina, stajaća voda
- Jin je žensko, pasivno, slabo, nježno i prijemčivo.

- Jang je svjetlost, jasnoća, sunčeva svjetlost, Sunce
- Jang je aktivnost, zvuk, vatra, snaga, odlučnost
- Jang je pokret, život, uzdignuto zemljište, planine, zmaj
- Jang je muško, dominantno, čvrsto, toplo, vrelo.

Međutim, prostorijama za stanovanje nisu potrebne iste količine jang energije kao što je slučaj sa poslovnim prostorijama, ali jang treba da dominira. Previše jin energije uzrokuje bolest, gubitak čak i smrt. Ukoliko je dom suviše tih, naročito tokom dana kada su svi na poslu ili u školi, dolazi do skupljanja jin energije. U tom slučaju, od pomoći je posjedovanje kućnog ljubimca, prisustvo mačke ili psa, biljke, zlatne ribice ili vode u pokretu, podstiče tok jang energije osiguravajući sipravnu jin/jang ravnotežu.

Previše jang energije takođe uzorkuje neravnotežu. Kada toplo, sjajno, popodnevno sunce sija ka vašem domu, to donosi suviše jang energije. Spustite roletne na određenim prozorima. Kada je kuća suviše bučna zbog prisustva prevelikog broja ljudi, kada su boje suviše snažne a muzika trešti sa radija, stvara se prevelika količina janga - što može dovesti do nervoze, vike i drugih sličnih manifestacija izazvanih ovom energijom. Prevelikoj količini janga suprotstavite se tamnim bojama. Prigušite svjetla i držite navučenu zavjesu na prozoru.

Skretanje ubistvenog daha

Negativna energija naziva se shar-chi (šar či) i ona predstavlja ubistveni dah i uzrokuje nesreću. Smatra se da on nastaje od struktura, prirodnih ili onih koje je čovjek napravio, koje od sebe odašilju tajne otrovne strijele.

- Ukoliko se nalazite naspram oštrih ivica građevina, najbolji način da se suprotstavite ubistvenoj energiji je postavljanje prepreke kao što je visoko drveće, postavljanje guste zavjese na prozoru koji je okrenut prema oštroj ivici ili trokutastom vrhu krova, ili da objesite zvonce na vrata.

- Ukoliko se nalazite naspram velikih i visokih struktura kao što su zid, velika zgrada, padina brda ili ogromna planina, koje stvaraju nadmoćnu energiju, najbolje je instalirati jako svjetlo ispred vrata koja su okrenuta prema navedenom objektu kako bi se ojačala jang energija, vrata uvijek držati zatvorena. Takođe će pomoći da vrata obojite u svijetlo crvenu boju jer i ona stvara dragocjenu jang energiju koja se djelotvorno suprotstavlja negativnoj energiji koja dolazi preko puta. Takođe, nije povoljno ako se u blizini vašeg doma nalaze visoki tornjevi, dimnjaci fabrika, telekomunikacijski stubovi a posebno tornjevi za prenos električne energije, koji odašilju ogromne količine šar-čija što loše utiče na zdravlje, pa je najbolje izbjegavati život u njihovoj blizini, ili eventualno, ako ste u mogućnosti premjestiti ulazna vrata.

- Ukoliko se nalazite na opasnoj raskrsnici, to je veoma štetan položaj naročito kada prav put ide direktno ka vašim ulaznim vratima koje noću obasjavaju svjetla automobila što odgovara jakoj energiji tigrova u noći. Lijekovi koje ovdje možete primijeniti su sljedeći:
- Okačiti na vrata nož sa drvenom drškom ako put dolazi sa istoka ili jugoistoka
- postaviti veliki zaobljeni kamen između ulaznih vrata ili puta ako dolazi sa sjevera
- postaviti jaku svjetiljsku iznad vrata i usmjeriti je ka putu ako dolazi sa zapada ili sjeverozapada
- postaviti posudu sa vodom ispred kuće ako put dolazi sa juga
- posaditi red drveća ili živu ogradu ispred kuće ukoliko put dolazi sa jugoistoka ili sjeveroistoka.

- Ukoliko je mjesto i suviše jin kao što su groblja, bolnice, klaonice, kapele i policijske stanice- ovdje je potrebno stvoriti što više jang energije - obojiti ulazna vrata u svijetlu jang boju (crvenu, žutu, narandžastu ili bijelu), upaliti mnoštvo svjetiljki, blokirati pogled na groblje, mnoštvo biljaka u bašti i kućnih ljubimaca, jer oni najviše stvaraju jang energiju.

- Ukoliko mjesto ispušta zadah, kao što je gomila smeća, kontejner i sl. ispred ulaznih vrata zgrade ili kuće ili u samom domu kada zapušeni odvodi ispuštaju zadah što stvara jako štetnu energiju i može donijeti bolest ukućana i nazadak u svakom pogledu. Ovdje je jedini lijek direktno uklanjanje uzroka zadaha, redovno provjeravanje odvoda, bacanje smeća, uklanjanje trulih listova na biljkama i sl.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:29

Feng-shui sredstva za skretanje šar-čija

Pa kua ogledala

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ovo je jedan veoma moćan feng-shui simbol, odnosno zaštitno sredstvo, ukoliko je obješen iznad ulaznih vrata ili izvan kancelarije, on odvraća ogromne količine loše energije. Naročito je koristan za suprotstavljanje ubistvenom dahu drveća, pravih puteva, loših raskrsnica i štetnih linija krovova.

Pa kua ogledalo, međutim, treba koristiti veoma oprezno. To je veoma moćan simbol i djeluje tako što i sam emituje negativnu energiju koja se suprotstavlja lošoj energiji i sprečava je da dolazi pred vaš prag. Izuzetno je važno da ga nikada ne postavljate u unutrašnjost kuće ili kancelarije, ukoliko je potrebno da se izborite sa problemima unutrašnjeg feng-shuija, koristite neko drugo sredstvo, ali nikako i pa-kua, jer će da donese velike probleme.

Biljke

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dobar feng-shui je nezamisliv bez biljaka kao predivnih feng-shui lijekova i stimulatora. U feng-shuiju su dozvoljene prirodne i vještačke biljke, mada su prirodne bolje jer emituju veće količine jang energije. Za neutralizaciju ubistvenog daha koji odašilju oštre ivice unutar nekog prostora, idalno je postaviti zdravu biljku ili puzavicu uz ivicu koju tvore dva zida. Unutar doma ili kancelarije ne preporučuje se držanje biljki koje imaju trnje ili lišće listovi liče na igle, kao što su kaktusi i sl. Kaktus i bodljikave biljke preporučeno je držati ispred ulaznih vrata kako bi se suprotstavile ubistvenom šar-čiju stepeništa i liftova koji se nalaze naspram vrata.

Štapovi od bambusa (bambusove flaute)

[You must be registered and logged in to see this image.]

Štapovi bambusa se koriste radi protoka energije, na taj način što neprijateljski či ulazi na jedan kraj i izlazi na drugi pretvoren u pozitivnu energiju. Bambus se smatra simbolom dugovječnosti i harmonije i u feng-shuiju ima široku primjenu. Obično se dva štapa zavežu crvenim trakama i okrenu u pravcu odakle dolazi šar či ili na stropne grede koje odozgo odašilju negativan či.

Zvončići (vjetrena zvona)

[You must be registered and logged in to see this image.]

Cjevčice koje čine zvončiće treba da budu šuplje i otvorene na obje strane, čvrste cjevčice nemaju feng-shui dejstvo, jer one djeluju metodom kanalisanja energije kojim privlače či kroz šupljine, a tokom procesa loša energija mijenja se u dobru.
Zvončići mogu biti napravljeni od drveta, metala i porcelana, a materijal se bira u skladu sa sektorom u kome ćemo ih okačiti. Broj cjevčica se takođe bira prema pripadajućem sektoru, sljedećim redom:
- jugozapad - 2
- istok - 3
- jugoistok - 4
- sjeverozapad - 6
- zapad - 7
- sjeveroistok - 8
- jug - 9

Vjetrena zvona su jedno od najsnažnijih i najefikasnijih Feng Shui pomagala. Možete ih koristiti za ublažavanje otrovnih strijela koje stvaraju tavanske grede i izbočeni uglovi zidova, za usporavanje prebrze energije kada dvoja ili troja vrata stoje u nizu, kada troja vrata stoje jedna naspram drugih ili kada se vrata neke prostorije nalaze direktno naspram toaleta, stubišta ili kuhinje.

Vjetrena zvona nikada nemojte postavljati direktno iznad mjesta za sjedenje, niti nemojte sjediti ispod njih. Nikada ne smiju biti izvješena direktno iznad vrata ili u dovratku. I pobrinite se da su postavljena na mjestu na kojem postoji nekakvo strujanje zraka, kako bi se redovno oglašavala ili sami zvonite njima barem jedanput dnevno. Što je zvuk vjetrenih zvona ugodniji, s tim će ona biti učinkovitija.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:34

Harmonični rasporedi

Za kuću se kaže da ima povoljan feng shui kada su svi elementi i vrste energije u međusobnoj harmoniji. Takva kuća živi u zagrljaju nebeskih bića - kornjače, feniksa, zmaja i tigra - zaštićena planinama i smirena pogledom na vodu, što takođe donosi izuzetnu sreću. Pet elemenata međusobno su u harmoniji, a jin i jang uravnoteženi. Takve kuće obično se nalaze u povoljnom sektoru padine nekog brda, zaštićene od otrovnih strijela, a prožete povoljnim tokom zmajevog kosmičkog daha.

Povoljno postavljen dom iznutra je opremljen tako da dopušta šeng č'iju da harmonično i lagano vijuga od prostorije do prostorije. Tok č'ija nikada ne postaje nasilan, niti mu je omogućeno da stagnira i izgubi svježinu. U takvom domu stoga nikada neće biti tijesnih uglova, pravih hodnika niti vrata koja su postavljena u pravoj liniji. Obije vrste energije se na ispravan način održavaju treperavim.

Postavka kuće i razmještaj prostorija biće povoljni ukoliko šeng č'iju omogućuju da slobodno uđe u kuću, a potom vijugavom putanjom teče iz prostorije u prostoriju. Potrebno je obratiti pažnju na osnovne zabrane feng shuija. Vrata i prozori ne smiju biti postavljeni tako da jednom uvedeni č'i odmah sprovedu napolje. Sve otrovne strijele moraju biti skrenute ili blokirane. U tom slučaju, ukoliko obezbijedite dobar raspored prostorija, možete biti 70% sigurni da ćete uživati u dobrom feng shuiju.

Lilijan Tu - Feng shui
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:35

Ogledala

Ogledala spadaju u najpopularniji lijek Feng-shuija. Koriste se da bi energiju usmjeravala, odbijala ili dodavala, a odlična su kada postoji potreba za tim da se neki životni segment oslobodi blokade. Za razliu od mnogih drugih lijekova, u vezi sa ogledalima postoje neki zahtjevi koji se moraju poštovati. Ono što je važno znati o ogledalima je sljedeće:

- uvijek moraju biti potpuno čista bez ijedne mrlje
- polomljena, oštećena i zatamnjena ogledala imaju neželjen efekat i zato se moraju ukloniti
- oslikana ogledala ne zadovoljavaju svrhu feng-shuija
- moraju biti dovoljno velika kako bi se u njima vidio kompletan odraz ukućana
- ne preporučuju se neuramljena ogledala jer sijeku energiju prostora svojim ivicama
- nikada ne treba postavljati dva ogledala jedno nasuprot drugome niti jedno pored drugog kako se odraz jednog ne bi vidio u drugom ogledalu
- ogledala u spavaćoj sobi ne bi trebala da odražavaju osobu dok leži ili spavaUloga ogledala u liječenju prostora jeste da kreira doživljaj dubine prostora segmenata koji padaju u negativan prostor, te ovdje ogledala transformišu negativnu energiju. Poželjlno je da ogledala odražavaju neki prijatan prizor pa se ne preporučuje da se u njemu odražavaju otvorena vrata kupatila ili toaleta, kante za otpatke i sl. Takođe, ogledala ne treba postaviti tako da se u njima vidi odraz ulaznih vrata i da je ogledalo prvo što ugledamo po ulasku u dom, jer će sav chi koji sa nama uđe u dom odmah izaći van.
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:39

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:39

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:40

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:40

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:40

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:41

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:42

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:42

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

_Zana_

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   8/12/2013, 07:43

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Feng-shui uredjenje doma   

Nazad na vrh Ići dole
 
Feng-shui uredjenje doma
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
IZVOR LjUBAVI :: UMETNOST I KULTURA :: ARHITEKTURA-DIZAJN-
Skoči na: