IZVOR LjUBAVI


DOBRO
 
PrijemPortalRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca

Ići dole 
AutorPoruka
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
avatar

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 97
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   12/4/2014, 14:43

Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca

Racionalni i iracionalni strahovi motaju se po glavama muškaraca i žena kad razmišljaju o starosti.Ali strahovi povezani sa nemilim godinama razlikuju se od kulture do kulture, kao i među spolovima.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Žene širom svijeta se izgleda više brinu zbog starosti nego muškarci, pokazuje tako anketa 2010 Bupa Health Pulse, u sklopu koje su ispitani stanovnici 12 zemalja. U Kini se starosti boje ponajviše, a najveću brigu predstavlja im pitanje "Ko će se o meni brinuti kad ostarim?", što i nije neobično s obzirom na pravilo o jednom djetetu. O starosti najmanje brinu Francuzi, trećina stanovnika Francuske smatra da starost započinje nakon 80-e godineali zanimljivo je i da se ženski strahovi povezani sa starošću razlikuju od onih koje imaju muškarci. Najviše se brinu oko ovih stvari:

Najveći ženski strahovi


1. Izgubit ću privlačnost/ Postati nevidljiva
Bore, duboki podočnjaci i obješeni kapci, sjeda kosa, obješen stomak i grudi, suha koža, debljanje i slični simptomi najviše plaše žene kad pomisle na starost. U kulturi koja slavi mladost, žene se sasvim prirodno boje starenja. Kod žena je to uočljivije nego kod muškaraca jer se osjećaj vrijednosti kod žena često povezuje sa izgledom.

Pobijedite strah: Njegujte se izvana i iznutra, ali nemojte postati opsjednuti. "Star si onoliko koliko se osjećaš staro," postala je to već izlizana fraza, ali je ipak istinita.

2. Ostat ću sama
Smrt bračnog partnera među većim je strahovima koje more žene. Boje se i da će djeca i prijatelji umrijeti prije njih. Ili da će preseljenje u dom prekinuti bliske veze koje su održavale, navodi net.hr.
Žene posebno teško pogađa gubitak dragih ljudi, a više se plaše samoće nego muškarci. Češće se ipak vidi 70-godišnjaka s dvostruko mlađom ženom, nego obrnuto.

Pobijedite strah:
Mislimo da su stari ljudi usamljeni, ali to nije tako. Iako izgube neke prijatelje i bliske osobe, oni ipak imaju prisnije i kvalitetnije prijatelje nego mladi. Često se ističe i razlika između muškaraca i žena no nakon što napune 70 kod oba spola se uočava manja doza egocentričnosti i veća briga o drugima.

3. Siromaštvo
Muškarci u pravilu imaju više novaca i, iako postoje izuzeci, udovice uglavnom ostanu sa malo ličnih prihoda.
Ako su vaša majka i baka bile finansijski nepismene to ne treba biti i vaš slučaj. Strah zbog njihovog lošeg primjera ne treba vas progoniti.

Pobijedite strah:
Počnite štedjeti. Razgovarajte sa nekim ko se razumije u finansije i ima dobre namjere. Posavjetujte se i ne brinite o mostovima koje možda nikad nećete trebati prijeći.

4. Rak

Rak, a posebno rak dojke, jedna je od većih strahova o kojem razmišljaju žene. I iako je rak pluća sedam puta smrtonosniji za žene on ih ipak toliko ne plaši. Ispitane žene su se više bojale i raka jajnika nego raka debelog crijeva, iako je ovaj drugi ubojitiji.
Što nas češće šalju na mamografiju i kolonoskopiju to se više bojimo moguće bolesti.

Pobijedite strah:
Raka se s pravom bojimo. Ali ako budete imali zdrav životni stil, uz redovne pretrage šanse da vas pogodi bolest znatno će se smanjiti.
Osim toga postoje bolesti kojih se žene trebaju više bojati. Srčani udari su glavni uzrok smrti kod žena u SAD-u i mnogim razvijenim zemljama. Ali strah od srčanog udara spomenula je samo svaka deseta ispitana žena.

5. Postat ću ovisna o drugima
I žene i muškarci se boje da će postati teret. ali za žene koje su tradicionalno one koje brinu o drugima ovo je posebno tegobna misao.
Žena može misliti da njen suprug nije sposoban ili zainteresovan da se brine o njoj ako do toga dođe. Ili ne želi ometati život svoje djece i unuka.

Pobjedite strah:
Planirajte. Ironično, mnoge žene koje ne žele postati teret upravo to postanu. Prije svega jer ne paze na svoje zdravlje, ne planiraju odlazak u dom niti paze na svoje financije. Pripremite li se na vrijeme bit će vam zahvalna i okolina, a i vi ćete se osjećati bolje.

Najveći muški strahovi


1. Impotencija
Nema sumnje da se muškarci više brine o seksualnoj moći od žena. Ne pokažu li se jednako mlađahni u krevetu osjećaju se osramoćeno.
Britansko sitraživanje iz 2008. pokazalo je da muškarci o seksu misle 13 puta na dan, u uporedbi sa ženama koje na seks pomisle samo pet puta na dan.
U anketi Men's magazina 2001. muškarci su se bojali impotencije više i od raka i smrti. Ni ne slute, ali ovaj strah ima i dobar zdravstveni razlog. Muškarci sa erektilnom disfunkcijom često imaju abnormalno koronarno tkivo, visoki tlak, visoku nivo masti u krvi i druge pokazatelje srčanih bolesti.

Pobijedite strah:
Kontrolišite nivo holesterola. Tri četvrtine muškaraca koje muči impotencija imaju povišeni holesterol. A dvije trećine onih koje muči erekcija na koncu imaju srčani udar. Pazite zato na kondiciju i ishranu - promjene uvedite na vrijeme.

2. Tjelesna slabost
Muškarcima je tjelesna snaga vrlo bitna. Gubitak prijašnje snage za njih je snažan emocionalni udarac i znak da se približava starost i smrt. "Ne mogu podizati stvari, pa kakav sam to ja muškarac?" misle mnogi.
Gotovo 9 od 10 ispitanih je istaklo da se boje fizičke nemoći.

Pobijedite strah
Počnite redovno trenirati i jedite zdravo. Samo 25 posto do 1.000 ispitanih muškaraca vježbalo je sa utezima u sklopu svoje svakodnevne rutine, iako ovo jednostavno treniranje može očuvati mišiće.

3. Penzija/Postat ću nevažan

Muškarci se daleko više poistovjete sa svojom karijerom nego žene, a kad ona prestane pitaju se ko su oni sad.
Odlazak u penziju poklapa se sa fizičkim gubitkom snage i to sve skupa predstavlja veliki udarac na ego.
Žene popune rupu okrećući se djeci i prijateljima, ali mnogi muškarci ostaju na svojevrsnoj čistini.

Pobijedite strah
Pokušajte savladati nove tehnologije, družite se sa mlađima, otkrijte neke nove interese ili nastavite raditi. I prije svega održite jake veze sa drugima.

4. Izgubit ću vozačku dozvolu/Samostalnost

Mnogima je automobil nešto više od prijevoznog sredstva. Čak dio njihova identiteta. U nekim društvima automobil predstavlja slobodu, neovisnost i nove mogućnosti. Pomisao da će sve to nestati može pogoditi osobu i više nego bi mislili.
Osim toga sa gubitkom vozačke postajte ovisni da vam neko drugi nosi stvari, ili vas prevozi do željene destinacije.

Pobijedite strah
Imajte na umu da mnogi zadrže vozačku dozvolu i nakon što navrše 70 ili 80 godina. I imajte na umu da je ovo područje na kojem je sigurnost drugih vrlo bitna - zbog vašeg ega netko bi mogao gadno stradati.

5. Izgubit ću zdravu pamet (ili će je izgubiti moja žena)

Vijesti o raširenosti Alzheimerove bolesti tjeraju strah u kosti. Stanje koje ima neke simptome demencije a koje se može, ali ne mora, razviti u Alzheimerovu bolest, pogađa jednog od pet muškaraca u dobi od 70 do 85.
Ali zapravo veći broj žena, nego muškaraca, oboli od Alzheimerove bolesti. Dakako, muškarce i to plaši. Većina muškaraca nije nikoga njegovala i boji se da bi do toga moglo doći.

Pobijedite strah
Imajte na umu da samo 15 posto onih sa manjim problemima memorije obole od prave demencije. A ako ste oženjeni, već ste dodatno zaštićeni jer od demencije češće obole samci. Ništa sa sigurnošću ne može spriječiti demenciju ali zdrav životni stil može znatno smanjiti šanse da obolite.

Za razliku od prethodnih generacija na dohvatu su vam mnoge informacije - saznajte koje aktivnosti posebno koriste, a koje štete.

P.S. Da li vas je nečega strah? Koji je vaš najveći strah? Možda je to strah od starosti, smrti...? Ili vas je strah da bi priznali da vas je strah?
Imam običaj da kažem da se ne bojim starosti već starenja, kao ni smrti već umiranja. Strah me je usamljenosti, a ne samoće. Bojim se gubitka i zaborava... ah, sigurno bi se našlo još nešto iako znam da je strah jedna od najnegativnijih energija. Strah zaustavlja život, nadu, želje, snove. Strah uništava i gde je strah tu nema mesta za ljubav.

"Ne znam koliko sam stara, niti koliko ću jos biti mlada", reče neko, a meni se to stalno vrti u glavi...
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

avatar

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   16/4/2014, 13:43

..strah je normlan osecaj ako ne uhvati maha..mada nije to samo kod straha,kod svega je tako,sve shto je preterano,ne valja...
Nazad na vrh Ići dole
Miculy

avatar

Broj poruka : 1727
Datum upisa : 01.02.2013
Lokacija : Severno, severnije

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   16/4/2014, 14:12

Mnogo je bilo stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo. Trebalo je ziveti.
(Ivo Andric)

Tako kaze Ivo Andric a sta mi kazemo. Bojimo se svega i svacega a za to vreme zivot polako ali sigurno prolazi pored nas. Neko ko me poznaje rekao bi , ti mi kazes'?. Normalno je da se bojimo mnogo cega jer je i strah prirodan osecaj usadjen u svako bice.Dobro je ako postoji odredjena doza straha ali ne valja kad strah prevlada druga osecanja.
Necu vise da ne odem predaleko.[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
trag

avatar

Broj poruka : 2758
Datum upisa : 13.07.2013

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   19/4/2014, 16:26

Nije lako prihvatiti starenje, a kljuc je upravo u prihvatanju. Onda se moze lepo iskoristiti iskustvom steceno. Mladost jeste lepa, sama po sebi privlacna, sto se bolje prozivi, lakse je ostariti. Pa i ta privlacnost ostaje, kad izvire iznutra - pitajte male andjele - njima su bakice i deke andjeoski privlacni
[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
trag

avatar

Broj poruka : 2758
Datum upisa : 13.07.2013

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   19/4/2014, 18:39

Sta kazete za ovaj ples?
[You must be registered and logged in to see this link.]
Nazad na vrh Ići dole
popovac

avatar

Broj poruka : 15239
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 64

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   19/4/2014, 20:54

Ne mogu se složiti da je teško prihvatiti starenje... to je period života kroz koji moramo proći.  Nije to naš izbor več jednostavno evoluciska tekovina koja je neizbježna .Kvalitetan i zdrav život je ono na šta možemo uticati ,a godine nisu . šmeker
Nazad na vrh Ići dole
Morska Oluja

avatar

Broj poruka : 483
Datum upisa : 29.04.2014
Lokacija : na obali mora

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   30/4/2014, 11:42

Strah je sastavni deo zivota. Svako se necega boji. Potrebno je biti optimista navuci pozitivan osmeh na lice i hrabro koracati kroz zivot. Sta bude bice. Niko nije savrsen ali ako pozitivno gleda na sebe i svet u kome se nalazi strahovi ce se sami izgubiti.
Nazad na vrh Ići dole
SolveigBroj poruka : 2117
Datum upisa : 26.12.2013

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   30/4/2014, 13:02

Jezivo je - dočekati starost bez dece.
Sa našom smrću prekine se nit našeg postojanja, ništa ne ostavimo za sobom.., ne možemo da stavimo nogu u vrata! Vrata se, jednostavno, zatvore za nama. Uz strašan tresak!
Nazad na vrh Ići dole
Palma*
Aktivan clan
Aktivan clan
avatar

Broj poruka : 11980
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 97
Lokacija : sunčana strana ulice

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   30/4/2014, 16:36

Solveig ::
Jezivo je - dočekati starost bez dece.
Sa našom smrću prekine se nit našeg postojanja, ništa ne ostavimo za sobom.., ne možemo da stavimo nogu u vrata! Vrata se, jednostavno, zatvore za nama. Uz strašan tresak!
[You must be registered and logged in to see this image.]


Draga Sol, poznajem ljude koji su svoju starost dočekali srećno bez svoje dece, kao  što znam i one koji pored svoje dece imaju veoma nesrećnu starost. Nešto nisam sigurna da se našom smrću završava nit našeg postojanja jer smo sasvim sigurno ostali da živimo u nečijem sećanju, nečijim mislima... ako nismo skroz naopaki, baš...

Većina ljudi se na neki način boji starosti, bilo sarosti kao starost ili bolesti, nesposobnosti, samoće, džangrizala, izgubljene svrhe života itd. Moram da kažem da najgore što možete učiniti za sebe je to da se bojite. Strah je jedna od najnegativnijih energija. Strah zaustavlja život, nadu, želje, snove... Strah uništava i gde je strah tu nema mesta za ljubav. Druga stvar koja uništava život je pesimizam jer ako je sve tako crno, bez ikakve nade čemu onda i život? Zar nije tako? Ne, nije tako, naučite mozak da i ne pomišlja na to i pronađite način da u svemu vidite izlaz. A to je moguće, jer ako nam se usadila u mozak i osećanja sva negativna energija onda je moguće da se ista zameni pozitivnom. Samo se moramo stalno potsećati na to dok ne postane normalno osećanje.

Sa sigurnošću, poznajući neke starije ljde, mogu vam tvrditi da sve to čega se bojimo u starosti nemora da bude. Starost je samo jedan dvocifreni broj (za neke će biti i trocifreni) isto kao što je i mladost jedan broj. Kakva će nam biti mladost ili starost zavisi od naših verovanja i načina zivota.
Apsolutno nema razloga da je stara osoba nesposobna da radi sve što je radila i kada je bila mlada. Da, i da skoči na bicikl i da nebude dosadna mlađim sagovornicima i da vodi ljubav, da radi, da živi i da uživa život. Svi smo mi ono što verujemo da jesmo i sve je u tome. Čak nije tačno da starost mora da dovede do "staračkih bolesti", a i neće ako se tako veruje.

Ne bojim se starosti jer je to sasvim normalan proces našeg života ali se ponekad pribojavam bolesti ili nemoći u starosti. Bez obzira na to volim da kažem: Ne znam koliko sam stara i koliko ću još biti mlada!
Nazad na vrh Ići dole
_Zana_

avatar

Broj poruka : 8809
Datum upisa : 04.08.2013
Godina : 54
Lokacija : Nedodjija:))

PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   1/5/2014, 09:17

Srećna žena je i privlačna žena,ma koliko,ona imala godina
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca   

Nazad na vrh Ići dole
 
Gubljenje privlačnosti, rak, siromaštvo..: Najveći strahovi žena i muškaraca
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Bez lažne skromnosti! Endži Sepeda: Privlačna sam i atraktivna, ali nisam supermodel!
» Lapsusi i nelogičnosti u serijama

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
IZVOR LjUBAVI :: MUSKO-ZENSKI SVET :: MUSKO-ZENSKI KUTAK-
Skoči na: