|
| Herman Hese | |
| | Autor | Poruka |
---|
_Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Herman Hese 26/9/2014, 12:33 | |
| Moje pesme stidljivo kucaju na tvoja vrata da se pred tobom poklone: hoćeš li mi otvoriti?
Moje pesme imaju zvuk svile poput šuštanja tvoje haljine u predvorju
Moje pesme mirišu kao ljupki zumbul u tvom vrtu.
Moje su pesme u boju krvi odevene, u boju haljine tvoje šuštave i sjajne.
Moje najlepše pesme blistaju, one su kao ti!
Pred vratima stoje da ti se poklone: hoćeš li mi otvoriti? | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 26/9/2014, 12:35 | |
| Bez Tebe
Moj jastuk me gleda svako veče Prazan kao nadgrobni kamen Ne znadoh da će toliko da peče Kada ostanem sam Kada nema tvoje kose da poljubac joj dam!
Sam ležim, potpuno tih je dom I kandilo ugaslo Ispružam ruke ka telu tvom Da zagrlim te strasno Pa naginjem ka tebi vrela usta, Ali ljubim sam sebe i soba je pusta Kada se naglo prenem – Svud samo muk je noći ledene, Zvezda na nebu podrhtava – O gde je tvoje kose crvena Gde su ti slatka usta?
U svakom veselju sad bol znam, U svakom vinu jad moram piti; Ne slutih koliko će gorko biti Kada ostanem sam, Sam i bez tebe kad moram biti. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 26/9/2014, 12:36 | |
| Ljubav
Da ih blagosloviš poljupcima, Moji prsti tvoje traže. Želim pogled tvojim očima da napojim, Da u tvojoj kosi sakrijem lice, Da uvek budnim, poslušnim rukama U zanosu prihvatim tvoje, Da uvek novim plamenom oživim Tvoju lepotu, hiljade i hiljade puta, Dok dan i noć – sadašnjost i prošlost Za nas jedno ne postoje. Da se blaženi i sudbini zahvalni Vinemo izvan svakog bola, I izvan domašaja ovog sveta Sve dok mir ne nađemo. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 26/9/2014, 12:36 | |
| Usamljenje
Volim da slušam vetar i kišu i da sam Lutam unaokolo kroz šumske tople tmine. Kad oblaci nebom nalete, ja sve njine Nade bih hteo i sve ciljeve da znam.
Tešim se kad kao putnik u neki tuđi stan Kroz prozor gledam: tiho sav svet taj nepoznati Posmatram kako živi i srećan je i pati, Pa, nagledavši se, sve to odnosim u svoj dan.
Ali noću, kada zvezde gledaju u moj log I kad nemilosrdno sude nad mojom glavom, Zebem u dnu svog bića i posmatram sa stravom Tuđinu silnu i pustoš sred samog srca mog. | |
| | | Ljuba
Broj poruka : 261 Datum upisa : 21.07.2014 Godina : 62
| Naslov: Re: Herman Hese 10/11/2014, 22:45 | |
| Biti srećan - Herman Hesse
U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti srećan. Samo smo zato na svetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima retko činimo jedno drugoga srećnim, jer i sebe time ne činimo srećnima. Ako čovek može biti dobar, može to samo onda kada je srećan, kada u sebi ima sklada, dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svetu. To je rekao Isus, To je rekao Buda, To je rekao Hegel. Za svakoga je na ovome svetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili rite; onda svet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 13/11/2014, 06:33 | |
| Nedostojan ja sam, nedostojan svake ljubavi, Od nje izgaram, ali za nju ne znam. Ja sam blesak, munja, vatra iz oblaka, Ja sam vetar, oluja, ja sam melodija…
Ja samo uzimam ljubav I upijam njenu slast, Suze me večno prate, Jer veran nisam nikom, nit ikom pripadam.
Odan sam samo svojoj zvezni Koja me na uništenje priziva, Koja moj užitak u mučenje pretvara A koju moje srce ipak voli i slavi.
Čarobnjak i zavodnik, to je moja sudbina! Sejem gorka zadovoljstva što traju tek tren, Gospod moj i vođa je smrt. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 13/11/2014, 06:34 | |
| LJUBAVNA PESMA
Nemam reci da ti kazem sta ucinila si sa mnom. Trazim noc da se sklonim, od sunca da pobegnem.
Noc je za mene sjajnija od svakog suncanog dana jer samo u njoj sanjam o zeni plave kose.
Sanjam ona slatka blazenstva koja si mi pogledom obecala i cujem neznu pesmu iz nekog dalekog raja.
Vidim oblake kako se sustizu i dok gledam u noc nemam reci da ti kazem sta si ucinila sa mnom.
| |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Herman Hese 13/11/2014, 06:34 | |
| Suviše kasno
S čežnjom ti priđoh da ponizan te molim al' zanosu mom smejala si se i moja ljubav za tebe samo igra beše.
Sad umorna i zasićena dok tužne gledaju me tvoje oči pune strepnje, onu ljubav kojom davno goreo sam, ti bi htela
Avaj od nje samo pepeo osta, zaiskriti neće ona jednom tvoja beše sad pusti je da počiva sama.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Herman Hese | |
| |
| | | | Herman Hese | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 218 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 218 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 236 dana 26/10/2024, 09:40
|
BLOKADA KOPIRANJA | Zabrana kopiranja |
|