IZVOR LjUBAVI
IZVOR LjUBAVI
IZVOR LjUBAVI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOBRO

PrijemPortalLatest imagesRegistruj sePristupi

Osudjivanje

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
trag

trag

Broj poruka : 2758
Datum upisa : 13.07.2013

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime27/5/2017, 09:14

Prepuni smo osude drugih počev od "krupnica" do najsitnijih nepoželjnih: karakteristika, delovanja, izražavanja, pripadnosti... (u tudjem oku vidimo trunku, u svom ne vidimo balvan).

Mora da vam se desilo da nekog za nešto istinski osudite, pa ne prodje mnogo vremena - sami se nadjete u sličnoj situaciji, pa nekako bolje "razumete osudjenog", ili ako ne to, onda da osetite neki nemir u sebi nakon osudjivanja/kritike?

U tom smislu pišem, ne o nemogućnosti prihvatanja ljudski i društveno neprihvatljivog, kao ni o onom poznatom da je samo Bog vlastan da sudi, ne može čovek, kao grešnik po prirodi svojoj (sve jedno što čovek čini greh, greh je odvojen od čoveka, iako je njegovo delo, zar ne?).

Hoću reći da je vrlo, vrlo često problem u nama samim, u našim uverenjima, razumevanju, stavovima... ne u tom drugom. Možda smo previše okrenuti sebi, ili nekoj vrsti samoprezentacije (prvenstveno pred sobom ili svojim vidjenjem ispravnog, pa tek onda i prema drugim).

Koliko smo generalno nesavršeni najbolje može da se vidi u roditeljskoj kazni, tačnije u njenom odmeravanju, ili tom toliko "promovisanom" nasilju u porodici, tu gde su nam stvarno najmiliji. Moć bilo koje vrste je čudo, ona strahovito degradira ljudskost i ličnost čoveka, ako nije dovoljno svestan.

Najčešće nismo svesni koliko svojim komentarom/kvazianalizom/ osudom, gestom... utičemo na ljude u okruženju, makar samo "pothranili" nečiju negativnost (a ova ume biti čak i navika da se stvari gledaju naopako/najgoroj varijanti).

Meni se čini da ne postoji običan čovek koji ne osudjuje nikog, možda zato što sebi neće da prizna koliko je nemoćan i u konkretnim okolnostima - nebitan.

Možda se u tom trenutku treba zapitati šta nas to pokreće da tako osećamo, mislimo i govorimo.
ljubav
Nazad na vrh Ići dole
popovac

popovac

Broj poruka : 15823
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 70

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime27/5/2017, 17:51

[You must be registered and logged in to see this image.]
Znao sam danima razmišljati o tuđim postupcima....Nekada i o svojim ali detaljno sa punom analizom....Moram javno priznati da se nikada nisam kajao,zbog svojih postupaka ,jer sam jedenostavno hteo da to bude tako.Čovjek bez kajanja...kako to dobro zvuči .To sam hteo da usvojim i posle kraćih lutanja to sam usvojio i to je postalo sastavni deo mog života moje pravilo i moj odnos prema sebi i drugima...Bilo je to pre pola vjeka....
 Možete sada svatiti kako je bilo živjeti sa tim i takvim pravilima...A ja sam živio i živim i sada....
Nikada nisam NIKOGA osuđivao,možda samo zbog toga što ni sebe nisam osuđivao ,za postupke  koje sam napravio prema samom sebi... Možda je zbog toga bilo vredno živjeti na ovaj moj način...
Nazad na vrh Ići dole
SUMAR

SUMAR

Broj poruka : 8607
Datum upisa : 06.02.2014
Godina : 65

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime3/6/2017, 10:57

Nazad na vrh Ići dole
popovac

popovac

Broj poruka : 15823
Datum upisa : 30.11.2012
Godina : 70

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime5/6/2017, 20:58

Nazad na vrh Ići dole
akica

akica

Broj poruka : 273
Datum upisa : 30.07.2017

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime5/8/2017, 14:24

Retko se upuštam u osuđivanje osoba, naravno to ne važi za osobe koje su mi bliske, važne i koje neizmerno volim ili poštujem. U ovom drugom slučaju znam da mogu, smem i da je to potrebno u datom momentu i ne bojim se reakcije istih, i oni su takvi u odnosu na mene.
Kada su u pitanju osobe koji su mi manje bliski, poznanici ili čak neko koga i ne znam nemam običaj da se petljam u njihove stvari čak ako su i očigledno za osudu.
Nazad na vrh Ići dole
SUMAR

SUMAR

Broj poruka : 8607
Datum upisa : 06.02.2014
Godina : 65

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime5/8/2017, 18:09

Cak ni u sali ne osudjujem druge ljude...
Ko sam ja da to cinim...
To samo moze jedan da sudi i osudjuje..
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Osudjivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Osudjivanje   Osudjivanje Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Osudjivanje
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
IZVOR LjUBAVI :: DRUŠTVO :: PSIHOLOGIJA-