|
| SALATE | |
| | Autor | Poruka |
---|
tasana 065
Broj poruka : 29 Datum upisa : 30.04.2013 Godina : 69 Lokacija : Beograd
| Naslov: SALATE 1/5/2013, 13:55 | |
| [You must be registered and logged in to see this link.] Iceberg salata ili ledena salata
se u Srbiji gaji preko 20 godina, i ta proizvodnja je počela zbog potreba McDonald's-a. Oni je koriste u hamburgerima i salatama. Dobro, pošto je očigledno da u Srbiji sjajno uspeva, pitam se ja zašto je nema na svakom ćošku i zašto joj je cena poprilična? Očigledno da se nije odomaćila. Ako se setite pre nekih desetak godina brokoli se smatrao čudnom biljkom, a prodavci su morali da objašnjavaju kupcima čemu služi i kako se sprema, a danas brokoli ima cenu koja je manja od karfiola.
Iceberg ili ledenu salatu teško ćete naći na našim pijacama, ukoliko ne znate šta tražite. Ja sam je sasvim slučajno kupila na zemunskoj pijaci, jer sam načula u prolazu kako jedna teta traži ledenu salatu, a prodavac joj je pokazao glavicu raskupusane salate, kao ovde na slici. Milion puta sam prošla pored te tezge i nisam je zapazila. Zašto? Pa zato što se ona uvek prodaje bez spoljašnjih listova, zamotana u providnu foliju, jer ne trpi fajtanje vodom kojom je pijačni prodavci zalivju tokom dana da se ne sparuši. Dobro, neka je on fajta ali samo neka joj cena ostane kao i do sada 0.4 evra po komadu. Možete je kupiti i u većim hipermarketima gde se prodaje na kilogram. Cena joj varira tokom godine, tako da treba pratiti.
Iceberg je dobila svoj naziv po ledenom bregu jer se transportovala širom SAD-a u drvenim kutijama pokrivena ledom. Mešavina je kupusa i zelene salate, ako je mogu tako opisati. Čuva se u dobro zatvorena u prozirnoj foliji, a seče se na kriške, kao lubenica, pa se sama raspadne na listiće u tanjiru. Izuzetno je blaga i hrskava, a ima posebnu slast. Može se jesti sa ili bez preliva.
Od kada je počela sezona krastavaca i paradajza na pijaci ja sam uvela ovu obogaćenu salatu kao glavno jelo dva puta nedeljno i to obično vikendom. Iceberg, paradajz, krastavac, rukola, sa kockicama belog mesa, jajima, brusketama i jednom light varijantom preliva po mojoj recepturi.
Obično veče unapred ispečem kockice belog mesa, skuvam jaja, napravim preliv, a sutradan mi treba 5 minuta da ručak bude na stolu. Ne manjka ova salata kalorijama, naročito ako vam je dresing bogat i zasladite se brusketama, ali zaista prija kao glavno jelo, naročito ako utrčite u kuću, a treba vam ručak u roku od 5 minuta, i to hladan i osvežavajući.
[You must be registered and logged in to see this link.]
ice berg salata 2 paradajza 2 manja krastavca 20gr rukole 2 hladna tvrdo kuvana jaja 300g belog mesa svež bosiljak
DRESING-PRELIV ZA SALATU
2 pune kašike krem sira (sremski, Ella....) 1 puna kašika Tartar sosa 17 kašika jogurta 1 ravna kašičica senfa 1 kašičica limunovog soka prstohvat suve mirođije prstohvat suvog ruzmarina so biber
krutoni, bruskete...ja volim kreker
Belo meso iseći na kockice, posoliti i propržiti na malo ulja, pa ostaviti da se ohladi. Najbolje ispeći veče unapred. Iceberg salatu iseći na krupnije delove, krastavac i paradajz po želji, a jaja na osmine. U dubokoj činiji ređati sastojke za salatu. Pomešati sve sastojke za dresing (preliv za salatu) i preliti preko salate neposredno pre jela.
| |
| | | M&D
Broj poruka : 1455 Datum upisa : 17.03.2013 Lokacija : Izmedju jave i sna
| Naslov: Re: SALATE 1/5/2013, 20:57 | |
| nemam sliku ali evo jedan recept salete koju cesto pravim
SASTOJCI: -1 ili 2 konzerve kukuruza secerca -2 konzerve tunjevine mljevene -2 paketa maslina - majoneza
PRIPREMA: Kukuruzu iscjedite vodu,stavite u ciniju,stavite tunjevinu,masline(sa ili bez kospica,sve zavisi kako ko voli,ja licno stavljam bez kospica),i dodate majoneze po zelji i promjesate.... PRIJATNO... | |
| | | tasana 065
| Naslov: Re: SALATE 2/5/2013, 22:43 | |
| [You must be registered and logged in to see this link.]Krem salata od piletine,kikirikija i susama
Ja sam je ovoga puta servirala sa integralnim krekerima i punila mini princez krofne, samo što sam izostavila šećer iz princeza. Pazite da se ne navučete na ovu salatu, jer kad počnete da jedete, ne možete stati.
600g belog mesa 200g slanog pečenog kikirikija 150g susama 400ml majoneza 360ml kisele pavlake 20% mm so
Belo meso skuvati, grubo iseći na nekoliko komada, pa uzeti među dlanove i trljati dok se ne dobijete grublju končastu masu. Susam propržiti na 2 kašike ulje dok ne porumeni u tiganju. Kikiriki staviti u jaču kesu, pa tučkom grubo usitniti. Spojiti sve sastojke, dodati so po potrebi i dobro ohladiti. Salata je žitkija, ali se stajanjem u frižideru lepo stegne.
:Zvezda: :Zvezda: NJAMAJTE SA OSMEHOM :Zvezda: :Zvezda:
| |
| | | tasana 065
| | | | _Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Re: SALATE 7/8/2013, 07:53 | |
| Cezar salata u tortilji Sastojci: 1 tortilja 150 g pilećeg filea 200 g mešane zelene slate 20 g parmezana 0,5 dl majoneza 0,5 dl pavlake limunov sok 2 kisela krastavca 0,03 dl maslinovog ulja 100 g pančete 50 g krutona [You must be registered and logged in to see this image.]Pileće meso izgrilujemo i iseckamo na kockice, pomešamo sa seckanim miksom salata, a od majoneza, pavlake, limunovog soka, maslinovog ulja i rendanih kiselih krastavčića napravimo dresing koji lagano pomešamo sa salatom, piletinom i krutonima. Od tortilje napravimo fišek i serviramo salatu u njega. Slaninicu prepečemo, poređamo preko, a kao dekoraciju dodamo čeri paradajz. | |
| | | _Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Re: SALATE 7/8/2013, 07:55 | |
| Grčka salata sa ćuretinom Sastojci: 200 g ćurećeg filea 100 g krastavaca 150 g paradajza 100 g crvene paprike 50 g crvenog luka 50 g maslina 50 g feta sira 0,25dl maslinovog ulja 10 g svežeg origana [You must be registered and logged in to see this image.]Ćuretinu izgrilovati i iseckati na kocke. Paradajz iseći na kriške, krastavac na kolutove i sve to naizmenično složiti, na to poređati kolutove luka i paprike, kockice feta sira i ćuretinu. Sve to zaliti maslinovim uljem, dodati masline i svež origano. | |
| | | Romanticna dusa
Broj poruka : 3445 Datum upisa : 17.05.2014 Godina : 32
| Naslov: Re: SALATE 3/3/2015, 13:38 | |
| Vitaminska salata od cvekle Sastojci: - manja cvekla 1 kom. - slatka jabuka 1 kom. - šargarepa 1 kom - maslinovo ulje po ukusu - jabukovo sirće po ukusu Uputstvo za pripremu: Narendati na sitnije cveklu, jabuku i šargarepu, dobro promešati i dodati maslinovo ulje i jabukovo sirće, pa opet dobro promešati. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: SALATE | |
| |
| | | | SALATE | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 57 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 57 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 236 dana 26/10/2024, 09:40
|
BLOKADA KOPIRANJA | Zabrana kopiranja |
|