Naslov: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 8/9/2013, 03:19
Eros - ljubav samo na fizičkom planu, odnos koji ne mora ni sa čim biti povezan sa ljubavlju prema partneru. Jednostrana/sebična, samoljublje...
Fileo - dublja od eros-ljubavi, mentalni emotivni odnos/ljubav koji se razvija upoznavanjem partnera i po pravilu traži/očekuje uzvraćanje...
Agape - potpuna, duhovna ljubav- voli bez uzvraćanja, daje, trpi... uvišena, vanzemaljska...
A Vi, šta kažete da je ljubav, a?
M&D
Broj poruka : 1455 Datum upisa : 17.03.2013 Lokacija : Izmedju jave i sna
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 18/9/2013, 17:16
Ljubav-kad ti dragi dodje sa posla a ti ga sa osmjehom docekas i citav dan mu se smjesis Ljubav-kad te njezno i mazno bez ikakvog razloga poljubi i pomazi njezno po kosi Ljubav-Kad u datom trenutku mislite isto ,zgledate se i prasnete u smjeh Ljubav-ulazi na usta
_Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 18/9/2013, 19:08
..teshko pitanje..jedini odgovor koji smatram bash,bash dobrim je dao moj omiljeni pisac Ivo Andric:"Ziveti medju hiljadama ljudi a misliti samo na jednoga znaci ljubav"
trag
Broj poruka : 2758 Datum upisa : 13.07.2013
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 19/9/2013, 20:12
Ove prve dve su mi poznate, a ovoj "vanzemaljsoj" ama baš nisam dorasla, a (kako kod mene stvari stoje) nikada i neću.
Naučila sam da ljubav u muško ženskim odnosima nije slepa zaljubljenost, već je mnogo mirnija, stabilnija i dublja u smislu da se voli stvarna, a ne izmišljena osoba. Možda se zato ne slažem se sa opevanim ljubavima - ono jedna jedina ljubav za ceo život... U prirodi je čoveka da voli, najviše zato je srećan što se rodio iako ga niko o tome i ne pita :) Istina je da nikada nije ista, no i sami se menjamo, razumevamo i rastemo, pa mi se čine da ljudi koji su kadri da vole jednom za ceo život, ipak nekako propuštaju. U vezi sa tim, Zana ima odličan potpis :)
Mora da je divno imati širok um, poznavanje, razumevanje, ravnoteža, tu potpuna nesebičnost, plemenitost, mir ... Neke slične ljude retko smo sretali i prepoznavali, jer ti ljudi samim prisustvom proso plene, opuštaju i otvaraju dobre osobine u čoveku, jer nema straha od povrede. Kažu to i stručnjaci, a slažem se da nas strah zatvara kao školjke, često i kao ježiće, valjda se zbog njega ljudi boje voleti, iako im je voleti prosto nešto najlakše.
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 22/9/2013, 08:29
..otpeva Zdravko Cholic
Ljubav je samo rijec i nista vise, ljubav se uvijek isto cita i pise, ruka u ruci je vec nesto drugo i sapat njeznih rijeci uz kapi kise
Ljubav je samo rijec i nista vise, obicna slova svakog lista papira, tajna i strepnje su vec nesto drugo, to je i prvo pismo sto rijeci bira
Ljubav je samo rijec i nista vise Ljubav je samo rijec i nista vise
Ponekad je samo pogled uzrok bezbroj budnih noci, uzalud se nekad moli, to je ljubav, to se voli.
I kad oci suze vlaze i nevjesto kad se laze ili kada tijelo boli, to je ljubav, to se voli to je ljubav, to se voli to je ljubav, to se voli
Ljubav je samo rijec i nista vise, ljubav se uvijek isto cita i pise, ruka u ruci je vec nesto drugo i sapat njeznih rijeci uz kapi kise..
trag
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 22/9/2013, 09:23
PAMUK
PROLAZI BEZ TEBE PRVA ZIMA SVAKA TVOJA SITNICA SUDBINU IMA ZBIJENI LJUDI KO GROZDOVI KROZ MAGLU VUKU SE KO VOZOVI TISINA NEGDE KUJE ZAVERU I ETO TE NIOTKUD TAMAN KAD TUGU ISPRATIM U NOVI ZAGRLJAJ SE USELIM DA ZAVOLIM TO SE NE USUDIM TO JE UZALUD
KO PAMUK RUKE TVOJE NEZNE JOS PAMTIM KAD MI DODJES NEDELJOM NA MENI OSTARICE CEZNJE I TVOJI DODIRI SA POSVETOM
PROLAZE NOCI IDU DANI ALI NIJEDAN VISE SATOBOM
SNOVE KO CAMCE USIDRIM DA NE SANJAM TE DA SE NE MUCIM AL UVEK NADJE ME KO OSVETA TA TVOJA POSVETA
Broj poruka : 11980 Datum upisa : 30.11.2012 Godina : 103 Lokacija : sunčana strana ulice
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 3/2/2014, 13:06
[You must be registered and logged in to see this image.] Majko šta je to ljubav...
Ljubav je sito i korito, žeđ i voda, pustinja i fatamorgana. Ljubav je zver i senka meseca. Ljubav je linija koja se uzdiže i strmoglavi u istom trenu, koja uči da budeš, da smeš. Ljubav je teška reč sa najlakšim odjekom. Ljubav je trenutak između dva treptaja kada slika zastane a ti uhvatiš zrak i zakloniš dah. Ljubav je kombinacija zvuka, svetla i dodira. Ljubav je sinonim za šifru bez cifara. Ljubav je žrtva i počinitelj. Ljubav je rečenica bez kraja i bez zareza. Ljubav je paran broj. Ljubav je u obliku zvezde. Ljubav je kad sija i kad se gasi. Ljubav je kad pepeo zamiriše i vrana gače. Ljubav je crno i crveno. Ljubav je suncokret koji čeka dok pada kiša. Ljubav je nedorečenost. Ljubav je voz koji kasni i šine na kojima pleše vetar. Ljubav je pogled koji leti a ne stiže. Ljubav je kad jesi. Ljubav je kad nisi. Ljubav je kao klizač koji je prvi put na ledu. Ljubav je šećer u prahu na vanilicama. Ljubav je Kudrava. Ljubav je trenutak kad ptica nauči da raširi krila. Ljubav je kad daš tek da zaboraviš tuđu sebičnost. Ljubav je ogledalo sa duplom refleksijom u mraku. Ljubav je san sa skrivenim šaptačem. Ljubav je majka sigurnosti i strina sujete. Ljubav je kao dve šake u jednoj. Ljubav je suprotnost sinonima. Ljubav je slavska sveća. Ljubav su crne zvezdice koje iskoče kada sklopiš oči. Ljubav je kad smeš da zaboraviš. Ljubav je kada mala patika okrene pedalu na biciklu sa pomoćnim točkićima. Ljubav je kad znaš. Ljubav je oblik onog što se voli. Ljubav je litica na kojoj nakratko zastaneš pa zanavek ostaneš. Ljubav je kao sveži crveni paradajz sa malo bosiljka, pojeden krišom. Ljubav je uzdah koji nosi u sebi tišinu svega što vredi. Ljubav je kao stari foto-album sa finom pokoricom zlatkaste prašine. Ljubav je jedina reč bez nadimka. Ljubav je slana. Ljubav je tajna izrečena javno. Ljubav je prah od koga si ti. Ljubav je prah od koga sam ja. Ja volim. A ti...........
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 3/2/2014, 22:14
ljubav je bol andjele moj ljubav je najsladja bol ljubav je bol na srcu mom jer ti si me ranila s njom
i pjevam ljubav, ljubav, ljubav je bol andjele, andjele, andjele moj
ljubav je bol andjele moj ljubav je najsladja bol ljubav je bol na srcu mom jer ti si me ranila s njom
i pjevam ljubav, ljubav, ljubav je bol andjele, andjele, andjele moj
Solveig
Broj poruka : 2123 Datum upisa : 26.12.2013
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 3/2/2014, 22:26
Možemo li nekog voleti bez ikakvih očekivanja? Jednostavno veleti, a da ne tražimo za uzvrat da ta osoba voli nas?
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 3/2/2014, 22:32
Solveig ::
Možemo li nekog voleti bez ikakvih očekivanja? Jednostavno veleti, a da ne tražimo za uzvrat da ta osoba voli nas?
..hmmm..ako prichamo o ljubavi iymedju mushkarca i zhene,to nije bash lako..a ako prichamo o deci,roditeljima..to je bezuslovna ljubav..
Solveig
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 3/2/2014, 22:54
Pričamo o ljubavi između muškarca i žene! Jednom mi je jedan muškarac ovo rekao: " Ja tebe volim k'o čoveka, volim tvoju dušu, tvoju pamet..." (u nastavku je čitav repertoar raznoraznih ljubavi, al' nigde pomenuo nije da me voli kao - ženu!) I sad, zamisli ti tu glupu izjavu! Ja čekam da mi kaže kako me voli kao ženu, a on ga palamudi do 101 i nazad! Još mi kaže: " Ja tebe volim, jednostavno tako, a za uzvrat ništa ne tražim!"
Pa jel to normalno?
trag
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 17/2/2014, 16:51
Solveeeyyy, bre, kakva Te glupa izjava spopala? More fenomenalna je! Nego brzo nam reci moze li taj tvoj muski andjeo da se pelcuje, a? Valja ga hitno i "rasaditi" po celom zemaljskom saru, taj je jedinstven! Zar covek nije rekao da voli tvoju dusu (sve tvoje tanane visine, dubine, sirine i mogucnosti), tvoju pamet (e to je tek posebno, malo je reci da je 1 od 1000) i jos ko za sta mozda i zesce, a najzesce - da nista ne trazi za uzvrat. Takav se jednom srece u 1000 zivota. Nije mi jasno kako mi je ovaj post promakao. Sad kontam da nisam jednina plavusa na forumu - kad covek nista ne trazi - otvara Te uzitku uzvraćanja/davanja - plavusoooo!
Osvezila si me ovim postom (zabranjena ljutnja zbog forme odgovora, 'es' cula?)
Palma* Aktivan clan
Broj poruka : 11980 Datum upisa : 30.11.2012 Godina : 103 Lokacija : sunčana strana ulice
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 10/8/2014, 15:31
Ljubav je magija: neodoljivi osmominutni film sa Umom Turman u glavnoj ulozi
U osam i po minuta sjajnog kratkometražnog filma "Poklon" stao je čitav život gospođice Anderson koja radi u tržnom centru kao pakerka poklona...
Talentovani mladi ruski reditelj Ivan Petukov snimio je prelep kratkometražni film u kojem glavnu ulogu tumači holivudska zvezda Uma Turman.
Za dirljivu priču i sjajan filmski doživljaj zaslužni su holivudska zvezda Uma Turman koja igra ulogu gospođice Anderson i talentovani mladi ruski reditelj Ivan Petukov, prenosi Itartas 29. jula 2014. godine.
"Najlepši trenutak je kad Uma Turman pročita vaš scenario i kaže - oh, sviđa mi se ova uloga", kaže Petukov. "Ona je velika glumica i film u kojem ona igra bude izuzetan." Petukov je dobio priliku da pozove zvezdu filma "Kil Bil" da učestvuje u projektu nakon što je osvojio nagradu na takmičenju kratkometražnih filmova "Džejmson prvi kadar".
U filmu "Poklon" dijalozi su na engleskom, titlovi na ruskom, a emocije na najlepšem - glumačkom jeziku života... sigurni smo da ćete uživati!
Cupka
Broj poruka : 38 Datum upisa : 29.08.2014
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 1/9/2014, 21:04
Moja pokojna baka je govorila",ljubav je med,a kada se polize,zna se sta ostaje."
Solveig
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 1/9/2014, 22:55
Večeras mislim ovako: Ljubav je izmišljena stvar. Rešiš da se zaljubiš, izmisliš ljubav, poveruješ u nju... Pa kol'ko te drži, drži! To samo večeras mislim... Pa kol'ko me drži!
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 2/9/2014, 20:27
...dva puta me ljubav,umalo ubila ali i dalje verujem u nju!
Cupka
Broj poruka : 38 Datum upisa : 29.08.2014
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 6/9/2014, 21:34
trag
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 12/9/2014, 07:12
Ovo u vezi sa vecernjim misljenjem Sol - Nema sansi da resis, nece da "slusa" resavanje. Ne mozes ni da izmisljas, i tu je neposlosna. Ali mozda mozes da se zaljubis u sopstvenu konstrukciju o nekome, ono kad nekom pripises zeljene osobine, sto se lako moze desiti u virtuelnom svetu.
Solveig
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 12/9/2014, 16:25
Virtuelni svet smo apsolvirali... Nadam se! Jer, virtuelni svet je kao kad čitaš kolumnu. U šta se tu zaljubljujemo? Šta je to, što tu volimo? Kakvu konstrukciju stvaramo o osobi s druge strane monitora?
U jednom trenutku, ta osoba zadovoljava tvoje kriterijume. I, zavoliš je! Onda, ta ISTA osoba, napiše nešto što ti se ne dopada. I više je ne voliš! (Osoba je ista, da ponovim!)
I šta sad?
Zar nije isti slučaj i u realnosti? Možemo li voleti nekoga, bez prethodno utvrđenih kriterijuma/razloga za ljubav? Nije li to šablon za sve vrste naših odnosa u životu? No, koliko daleko ćemo stići sa takvim stavom..?
Da zamislimo sledeću situaciju: tačno znaš šta ti se dopada! Ni milimetar nećeš da odstupiš od svog idela! Tražiš upravo TO, šta god da je! I, pronađeš, na kraju! Ljubav! I budeš u nirvani, opustiš se... Svi tvoji kriterijumi su zadovoljeni. Ništa ti više u životu ne treba!
Onda, kao grom iz vedra neba, ukapiraš, da TI ne zadovoljavaš njegove kriterijume! Nekad te je voleo, sad te ne voli! A ti si, pri tom, ona ista osoba od pre!
Nije li sve, samo konstrukcija naše mašte/potrebe, prilagođena određenom trenutku?
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 14/9/2014, 17:16
Ljubav je nešto najlepše, samo treba imati pravu osobu pored sebe :-)
trag
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 14/9/2014, 18:07
Pa ne znam, Sol, ne bih rekla da je samo masta, niti da tu bilo kakvi kriterijumi i ocekivanja mogu da opstanu u celosti. Prosto volis nekog kada ga upoznas, volis njega bas, ne ono sto zelis da je, pa zato tolerises i one sitnice/smetala koja ti se ne dopadaju, jer ti prija, jer vredi, dobro vam je skupa, vlada dobra energija...
Naravno, pri ovom podrazumevam da nas nece ni privuci neko kome manjka ono sto nas muskarac/ zena mora da ima. Prosto treba malo vise vremena od one pocetne faze, treba da "legne" sve euforicno, ono kada sve izgleda kao u filmu, kada cak su i ozbiljne mane da kazem simpa. Kada se parteneri stvarno upoznaju, budu sto jesu, pa ako je to i dalje nas (pomalo nesavrseni/a) dragi/a - to je to!
Ljubav nije zaljubljenost, to je ono sto mislim da "sudi" dobrim vezama, jer cim ova prodje, kod ove dece nastaje haos. Po meni tako ide kod neizivljenih/nezrelih osoba (naravno mislim generalno).
E sad, ako on/ona jeste, a mi nismo njegov/njen "broj", pa sta tu da se radi, prosto nismo spoj, isto bi i sami uradili u sebi neodgovarajucoj kombinaciji. Vazno je da je dobro dok traje i da traje samo dok je dobro. Bolje je to i raskid, nego se zatvoriti kao skoljka i/ili ulaziti u vezu sa predrasudama ili razocarenjima iz prethodne.
Ustvari, vrlo je moguce je da ne razumem "moderne" veze, no cini mi se da se mladi parovi medjusobno prosto "kinje" nekim sitnicama na ustrp poverenja/opustenosti, pa tako trose energiju u losoj atmosferi, sto je pogubno za svaki odnos. Cesto manjka i iskrenosti, otvorenosti iz straha/nesigurnosti, idu neka glupa proveravanja, analize, ocekivanja... kao da nedostaje stvarna sadrzina odnosa. Ma koliko da je dobra, veza koja se ne neguje, najcesce je osudjena na propast, to se cesto previdi. Eto.
milanstzigic
Broj poruka : 8 Datum upisa : 07.12.2015
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 30/12/2015, 21:16
Ljubav je prazna čaša koju punimo uzbuđenjem, željom da budemo voljeni, strahom od samoće i svetlucavim odrazom mašte.
U svom srcu sam ponela ravnicu, tu nepreglednu, napaćenu paorsku zemlju, veliko panonsko nebo i njegovu bistrinu, i tebe, malenu mrlju u beskraju... Nisi znao da sam putovala sa tobom i tvojim snovima i bez poziva, a ja nisam mogla znati da imam kartu u jednom pravcu. Sada znam, Mihajlo. Nisi ti kriv.
Početkom XX veka u mirnoj vojvođanskoj ravnici na imanju grofa Ercega, u zabačenoj varošici u srcu Bačke, dogodiće se jedna od najneobičnijih ljubavnih priča na ovim prostorima. Tajna jedne mlade devojke zauvek će promeniti sudbinu dve porodice, vlastelinske i sirotinjske. Mihajlo i Emilija, grofov sin i kći kovača, odrastaju zajedno i s vremenom postaju najbolji prijatelji. Njihovo prijateljstvo prerasta u snažnu, silovitu i strastvenu ljubav suprotstavljenu društvenim normama i staleškim načelima. Posle mnogo godina zaogrnutih tajnama i lažima iza zidina grofovskog kaštela, jedna noć promeniće sve...
Noć kada su došli svatovi je prva knjiga ambiciozne trilogije Kazna za greh, izuzetno emotivan roman prožet krhotinama ljudskog bola i slabosti, jalovim željama, lažima i neizrečenim tajnama. Jelena Bačić Alimpić nam suptilno pripoveda o davno prohujalom vremenu i zabranjenoj vezi dvoje mladih ljudi koji se bore za svoju ljubav.
_Zana_
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 10/1/2016, 08:31
SUMAR
Broj poruka : 8607 Datum upisa : 06.02.2014 Godina : 65 Lokacija : MRDA
Naslov: Re: Šta je ljubav - eros, fileo ili agape, ili nešto sedmo? :) 11/1/2016, 00:57