Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
Naslov: Muzika, kako utiče na nas? 15/9/2013, 08:23
Evo jednog interesantnog teksta
Mnogi medicinski strucnjaci smatraju da muzika cini cuda u ublažavanju stresa, bola i straha i da utice na poboljšanje raspoloženja i stimuliše pozitivne emocije. [You must be registered and logged in to see this image.] Praksa terapije muzikom je uvedena kada su bolnice uocile emotivno i fizicko poboljšanje koje je bilo vezano za slušanje muzike kod ranjenih ratnih veterana tokom Drugog svetskog rata, a u novije vreme se ta terapija pokazala efikasnom i kod ljudi koji imaju problem da izraze svoja osecanja.
Americki naucici su došli do zakljucka da slušanje muzike samo sat vremena dnevno može znatno da smanji tegobe kod bolesnika s hronicnim bolom u ledjima ili zglobovima, a istraživanje kanadskih naucnika ukazuje da mala deca koja pohadjaju muzicko obrazovanje imaju bolje pamacnje i sposobnost ucenja.
Pozitivno dejstvo muzike potvrdjuje i primer Memorijalne bolnice Moristaun, u kojoj harfistkinja Aliks Vajs svira pacijentima koji se oporavljaju od operacije srca. Svakog dana Vajsova svira po dva sata pacijentima koji su u razlicitim stanjima svesti, dok medicinske sestre pomno kontrolišu pacijente koji se bude iz anestezije.
Obuceni terapeuti širom sveta muzikom pomažu ljudima na razlicitim mestima - u školama, bolnicama, domovima za negu starijih osoba. Muzikoterapauti moraju biti izuzetno muzicki obrazovani i svestrani što se tice žanrova i u tom smislu cuveni bostonski koledž Berkli vodi jedan od najvecih programa za obrazovanje muzikoterapeuta u Americi.
Kakav je vash odnos prema muzici?
_Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 15/9/2013, 08:26
Za mene je muzika vitaminska bomba,tako bar na mene deluje i prvo šta uradim čim ustanem je da pustim muziku koja se isključuje samo pred spavanje...
Zvezdana
Broj poruka : 2588 Datum upisa : 09.01.2014 Lokacija : Negde medju zvezdama.
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 17/1/2014, 21:00
Za mene je muzika lek za dusu i kad sam sretna ili tuzna ja je slusam. Cim stignem kuci prvo pustim radio ili neki cd.
Solveig
Broj poruka : 2123 Datum upisa : 26.12.2013
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 8/2/2014, 19:07
Nekad mi ne prija. Retko, doduše.
Uglavnom biram muziku prema raspoloženju. Kad sam srećna, slušam nešto živahno.
Solveig
Broj poruka : 2123 Datum upisa : 26.12.2013
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 23/3/2014, 16:26
Pade mi nešto, baš sad, na pamet. Moje forumsko iskustvo, pokazalo je da izbor naše muzike, jako sugestivno može uticati na druge. Posebno, ako svojom muzikom taknemo nekoga u srce, i obrnuto, kad nam od nečije muzike krenu prijatni žmarci niz (i uz ) leđa. Pa ja sam se najopasnije zaljubila u onog jednog, koji je provalio moj ukus! Ej, pa on me zbario samo na muziku... kad bolje razmislim. I na neke recitacije, al' to sad nije ovde tema. U stvari, ja tako umem da se zaljubim u tu muziku, da je to strašno!
I sad, jednom za svagda, da kažem (da ne bi bilo zabune): postavljam muziku prema raspoloženju, onako kako se osećam. Muzikom ne provociram. A ko će kako da shvati, stvar je njegovog raspoloženja, naročito njegovog smisla za HUMOR! U stvari, njegova je stvar!
Da posle ne ispadne kako Solveig čačka mečku... I tako.
popovac
Broj poruka : 15823 Datum upisa : 30.11.2012 Godina : 70
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 23/3/2014, 16:46
Solveig ::
I sad, jednom za svagda, da kažem (da ne bi bilo zabune): postavljam muziku prema raspoloženju, onako kako se osećam. Muzikom ne provociram. A ko će kako da shvati, stvar je njegovog raspoloženja, naročito njegovog smisla za HUMOR! U stvari, njegova je stvar!
Da posle ne ispadne kako Solveig čačka mečku... I tako.
Primio k' znanju... U stvari njegova je stvar,njegov smisao za humor , i njegovo raspoloženje...
stormrider
Broj poruka : 4224 Datum upisa : 24.12.2014 Lokacija : Hell City
Naslov: Re: Muzika, kako utiče na nas? 11/1/2015, 21:35