|
| Aleksa Šantic | |
| | Autor | Poruka |
---|
_Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:36 | |
| Ako hoćeš...
Ako hoćeš da o zori Pjevam tebi pjesme moje, Oj, ne bježi sa prozora, Da ja gledam lice tvoje!
Ako hoćeš da ti pjevam O sunčanom toplom sjaju, Oj, pogledni okom na me, Divotanče, mili raju!
Ako hoćeš da ti pjevam Onu tihu nojcu milu, Razvij tvoju gustu kosu - Mirisavu meku svilu!
Ako hoćeš da ti pjevam Miris divnog pramaljeća, Oj, razgrni njedra bijela - Da udišem miris cvijeća!
Il' ako ćeš pjesmu moju O izvoru slasti bujne, Hodi, hodi na grudi mi, Da ti ljubim usne rujne!... | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:37 | |
| EMINA
Sinoć, kad se vratih iz topla hamama, Prođoh pokraj bašte staroga imama; Kad tamo, u bašti, u hladu jasmina, S ibrikom u ruci stajaše Emina. Ja kakva je, pusta! Tako mi imana, Stid je ne bi bilo da je kod sultana! Pa još kad se šeće i plećima kreće... - Ni hodžin mi zapis više pomoć neće!... Ja joj nazvah selam. Al' moga mi dina, Ne šće ni da čuje lijepa Emina, No u srebren ibrik zahitila vode Pa po bašti đule zalivati ode; S grana vjetar duhnu pa niz pleći puste Rasplete joj one pletenice guste, Zamirisa kosa ko zumbuli plavi, A meni se krenu bururet u glavi! Malo ne posrnuh, mojega mi dina, No meni ne dođe lijepa Emina. Samo me je jednom pogledala mrko, Niti haje, alčak, što za njome crko'!... | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:37 | |
| I OPET MI DUŠA SVE O TEBI SANJA
I opet mi duša sve o tebi sanja, I kida se srce i za tobom gine, A nevjera tvoja daleko se sklanja, Kao tamni oblak kad sa neba mine.
I opet si meni čista, sjajna, vedra, Iz prizreka tvoga blaženstva me griju, Pa bih opet tebi panuo na njedra I gled'o ti oči što se slatko smiju.
Tako vita jela koju munja zgodi Još u nebo gleda i života čeka I ne misli: nebo da oblake vodi Iz kojih ce nova zagrmiti jeka... | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:38 | |
| OSTAJTE OVDJE
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba Neće vas grijat' ko što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova.
Za ovu zemlju oni bjehu divi, Uzori svijetli, što je branit znaše, U ovoj zemlji ostanite i vi, I za nju dajte vrelo krvi vaše.
Ko pusta grana, kad jesenja krila Trgnu joj lisje i pokose ledom, Bez vas bi majka domovina bila; A majka plače za svojijem čedom.
Ne dajte suzi da joj s oka leti, Vrat'te se njojzi u naručja sveta; Živite zato da možete mrijeti Na njenom polju gdje vas slava sreta!
Ovde vas svako poznaje i voli, A tamo niko poznati vas neće; Bolji su svoji krševi i goli No cvijetna polja kud se tuđin kreće.
Ovdje vam svako bratski ruku steže - U tuđem svijetu za vas pelin cvjeta; Za ove krše sve vas, sve vas veže: Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta.
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba Neće vas grijat ko što ovo grije, - Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije... | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:39 | |
| LJUBAV
O, da mi je nešto pa da budem reka,
Pa da tečem ispred tvoje kuće male;
Pevajući tebi da razbijem vale
O pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom
Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke,
Prigrlim te sebi u svoje klobuke,
I da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda,
Kao nimfa moja, da počivaš svagda,
I da niko ne zna tvoje mesto gde je.
| |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:39 | |
| NE VJERUJ
Ne vjeruj u moje stihove i rime
Kad ti kažu, draga, da te silno volim,
U trenutku svakom da se za te molim
I da ti u stabla urezujem ime;-
Ne vjeruj! No kasno, kad se mjesec javi
I prelije srmom vrh modrijeh krša,
Tamo, gdje u grmu proljeće leprša
I gdje slatko spava naš jorgovan plavi,
Dođi, čekaću te!- U časima tijem,
Kad na grudi moje priljubiš se čvršće,
Osjetiš li, draga, da mi t'jelo dršće,
I da silno gorim ognjevima svijem,
Tada vjeruj meni, i ne pitaj više!
Jer istinska ljubav za riječi ne zna,
Ona samo plamti, silna, neoprezna,
Niti mari, draga, da stihove piše. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:40 | |
| STO TE NEMA
Kad na mlado poljsko cv'jeće
Biser niže ponoć nijema,
Kroz grudi mi želja l'jeće:
"Što te nema, što te nema?"
Kad mi sanak pokoj dade
I duša se miru sprema,
Kroz srce se glasak krade:
Vedri istok kad zarudi
U trepetu od alema,
I tad duša pjesmu budi:
I u času bujne sreće
I kad tuga uzdah sprema,
Moja ljubav pjesmu kreće:
"Što te nema, što te nema"... | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:40 | |
| JEDNA SUZA
Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te
U tvojoj bašti ja te vidjeh juče,
Gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila kô zlatno nebo pošlje tuče,
U tihu hladu stare kruške one,
Sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se gone
I sjajne kapi, sa bezbroj rubina,
Rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce... I kô sa visina
Olovni oblak, po duši mi pade
Najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade:
Što moja nisi, i što smiraj dana
Ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana
I slatka ploda, što rađa i zrije
Na vatri srca?... Gdje su jorgovana
Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?...
Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te,
I sve te gledam, kroz suzu što lije,
Gdje bereš slatke, raspukle granate. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:41 | |
| ELEGIJA
Zašto se meni javljaš tajno
Kada mi duša tiho sniva?
I zašto tvoje oko sjajno
Golemu tugu i jad skriva?
Zašto me kroz noć staneš zvati,
I šta ti jadno srce ište?
Ta ja ti nemam ništa dati,
O, ja sam pusto pepelište.
Sve što sam imo ja sam dao,
Nevjerno hladna ljubavi moje, -
Sve što sam svojim blagom zvao:
Mladost i oganj duše svoje.
Pa zašto meni stupaš snova,
Šta tražiš ovdje u mrtvaca?
Hladna je, hladna ruka ova
Što nekad na te ruže baca.
Pusti me! Pusti i ne mori!
Nek sam ovako trajem dane,
Sve dok mi srce ne izgori,
Sve dok mi duša ne izda'ne. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:41 | |
| AKO HOĆEŠ...
Ako hoćeš da o zori Pjevam tebi pjesme moje, Oj, ne bježi sa prozora, Da ja gledam lice tvoje!
Ako hoćeš da ti pjevam O sunčanom toplom sjaju, Oj, pogledni okom na me, Divotanče, mili raju!
Ako hoćeš da ti pjevam Onu tihu nojcu milu, Razvij tvoju gustu kosu - Mirisavu meku svilu!
Ako hoćeš da ti pjevam Miris divnog pramaljeća, Oj, razgrni njedra bijela - Da udišem miris cvijeća!
Il' ako ćeš pjesmu moju O izvoru slasti bujne, Hodi, hodi na grudi mi, Da ti ljubim usne rujne!...
1889.
| |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:42 | |
| ANĐEO LJUBAVI
Šta zvoni tako milo tihom ponoći tajnom, Kao da rajsko čedo s usana pjesmu kreće? Ili slavujak mali sanjivo njiha cv'jeće S pjesmom uzdisajnom?
S talasa biserne r'jeke, na lahorovom krilu, Šalju l' sirene bajne pozdrave čarnoj noći? Il' zvukom frule sjetne pastirče u samoći Draganu zove milu?
Bude li zvjezdice sjajne u plavetnom svemiru Vječnosti neumrloj zanosne himne svoje? Slaveći čednost tvoju, to anđ'o ljubavi poje, I svetu grli liru.
1892. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 9/5/2014, 08:44 | |
| KRAJ
I svršeno je bilo... U velu i beloj svili, Silazila si mirno niz stepenice hrama, Pod krunom mirta... Svi su pogledi na tebi bili.
Pred crkvom žagor i teska. A kao stena sama, Uz onaj stari jablan ja sam prislonjen bio, I ćut'o... Na moje čelo studena padaše tama.
Uz melodiju čežnje praznički dan je lio, Toplo i blago sunce. Pod grozdovima behara, Mirisale su bašte. Jedan je leptir mio
Svrh tebe kružio lako, pun svetlih duginih šara. I kada svati počeše bacati limune žute, I skladno svirači vešti, uz ćemaneta stara,
Počeše toplu pesmu -: još jednom pogledah u te Sjajnu, kao jabuka sunca u vencu grana... I moja duša zadrhta; i s bolom smrtne minute
Zlatno se kube sruši svrh njenih šedrvana... | |
| | | Ljuba
Broj poruka : 261 Datum upisa : 21.07.2014 Godina : 62
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 27/7/2014, 00:32 | |
| PROLJEĆE
Gle krasote, gle ljepote Što se sada stvori! Gle kako se ljupka, mila Tica pjesma hori.
Pupoljci nam sa svih strana Svoje glave dižu, A mirisi raznog cv'jeća U grudi nam stižu.
Ljubičica krasna, mila, Širi liste svoje, A slavujak kod nje stao, Umiljato poje.
Čelica nam laka, hitra, Oko cv'jeća l'jeće, Proljeće je milo došlo, Mirovati neće.
Zabruj'o je već i potok Studeni i 'ladni, Vesel'te se sada i vi, Siromasi jadni.
Radostan je sada pastir, Pa uz frulu svira, Oko njega milo stado, Pa travicu bira.
Ratari se sa svih strana Žure svojim ralom, - Sada ima i leptira, Blago Niki malom! -
Doletjela hitra lasta, Kroz zrak se vijuga, Ponosito stao slavuj, Gleda je iz luga.
Hvala tebi, mili Bože, Na ovakom daru! Još Srbinu uz proljeće Pošlji slavu staru!...
| |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Aleksa Šantic 13/11/2014, 07:06 | |
| Oživi mene
Pozdravljam tebe i tvoju samoću, Tvoj šum i zlatni povratak zvijezda! Kô tice kad ih gone iz gnijezdâ, Ja bježim tebi, jer pokoja hoću.
Jedva sam čekô na ove trenutke S nemirom srca i sa bolom grudi; Ja sam sit vreve i dosadnih ljudi I prazna doba što nam rađa lútke.
Oživi mene, noći bogom dana! Stupi, i tiho preko mojih rana Položi tvoje meko, toplo krilo!
Uzmi me, digni, i sa mnom odbrodi Negdje daleko, neznanoj slobodi, Gdje nigda nije ovih ljudi bilo! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Aleksa Šantic | |
| |
| | | | Aleksa Šantic | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 214 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 214 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 236 dana 26/10/2024, 09:40
|
BLOKADA KOPIRANJA | Zabrana kopiranja |
|