|
| Beat poezija | |
| | Autor | Poruka |
---|
_Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Beat poezija 19/2/2015, 09:59 | |
| Порекло речи beat је мрачно, али је значење довољно јасно сваком Американцу. Она призива не само умор већ и осећај искоришћености, огољености. Подразумева неку огољеност духа и душе; осећање сведености на стену свести.. она представља недраматичну одгурнутост на зид самог себе. Човек је beat кад год стаје без пребијене паре и све што има ставља на коцку, на само један број. Beat generation је послератна генерација Американаца, рођена или одрасла после Велике Депресије, који не схватају Изолационизам тридесетих и социјална обећања Френклина Рузвелта, нити америчко уплитање у 2. светски рат, нити Бомбу нити Мир у коме туђинци постају непријатељи а непријатељи пријатељи, нити Полицијску акцију у Кореји... Многи ветерани вијетнамског рата узимају Harley-e и возе се америчким пространствима, конзумирају дрогу, слушају психоделичну музику, заокупљени су источњачком философијом... Комплексна, измучена, грешна људска бића, генијални писци са визијама које су их прогањале с краја на крај америчког континента, док су они похлепно прождирали, књиге, дружење, љубав, jazz, blues, и увек страшну интеракцију живота и уметности у непрестаној борби да се ослободе скоро свих традиционалних америчких вредности којима су били одгојени, живели у својим чулима, који нису оставили ниједан камен непокренут у својој незајажљивој потери за Искуством путем кога ће пустити с ланца свој унутарњи дух, стапајући све то у јединствену, нову креацију- страсно и саосећајно дело оригиналнога језика, радикалних луцидних идеја и сензибилитета. | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:00 | |
| DZEK KERUAK (Jack Kerouac)
BIBLIJA (zavrsni odlomak)
64 Mirisao sam cvece u dvoristu, i kad ustadoh duboko udahnuh a krv jurnu u moj mozak i ja se trgoh obamro na ledima u travi. Osito sam se bio onesvestio, ili umirao, oko Sezdeset sekundi. Moj sused me video ali je pomislio da sam se ja upravo iznenada bacio u travu da bih uiivao u suncu. Za vreme tog vednog momenta nesvesti ugledah zlatnu besmrtnost. Ugledah nebo. .. >Zlatna<< je poticala od sunca u mojim odnim kapcima a >besmrtnost< od moje iznenadno-trenutne vizije kad sam ustao da sam upravo bio tamo odakle sve to dolazi i gde se sve to vraialo . . . Kad mi se ponovo vratila svest oseiao sam se tako bedno da sam imao telo i misao iznenada otelotvorene Ja cak nisam imao telo i misao i nista se nikada nije desilo i sve je u redu zauvek i zauvek i zauvek. O hvala ti hvala ti hvala ti
65 Ovo je prvo udenje o zlatnoj besmrtnosti
66 Drugo ucenje o zlatnoj besmrtnosti je da nikad nije postojalo prvo udenje o zlatnoj besmrtnosti. U to budite uvereni
| |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:00 | |
| LORENS FERLINGETI (Lawrence Ferlinghetti)
OLBERSOV PARADOKS
Cuo sam udenog astronoma cije ime bese Heinrich Olbers kako nam govori kroz vekove o tome kako je golim okom promatrao kako je na nebu bilo - nekoliko veoma bliskih zvezda i Sto je duze gledao sve vise ih je bilo sa beskrajnim brojem grozdovitih sazvezdja u mirijadi Mlednog Puta & mirijadi maglina Dakle odatle mozemo zakljuciti da u beskonacnim daljinama mora postojati mesto mora postojati mesto gde sve je svetlo i da svetlost sa tog visokog mesta gde sve je svetlo - zasad jednostavno nije stigla dovde zbog cega jos uvek imamo noci Ali kada to svetlo konacno stigne kada konacno bude ovde deo dana koji sada zovemo Noc imace belo nebo sa malim crnim tackama na njemu malim crnim rupama gde su jednom bile zvezde tada u tom simbolicnom tako poeticnom mestu koje ie biti nase bidemo nase vlastite istinske senke i nase vlastito osvetlenje u sumracju zemlje | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:01 | |
| ... najpoznatiji pisci -pesnici beta poezije:
Kenet Reksrot Leni Brus Dzek Keruak Lorens Ferlingeti Alen Ginzberg Geri Snajder Ken Kizi Gregori Korso Piter Orlovski Robert Hanter Majkl Mek Klu | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:02 | |
| МОРА СЕ ПОКУШАТИ ИЗА БРДА ***
Осам Великих Далија налази се иза Планина
пале ватру на Сунцу у црној шуми иза Планина
у Долини Визија
Физија Цвећа
доноси сву Снагу у Долини Визија
осам сунаца, на осам стабљика,
запаљени.
Jonathan Williams | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:02 | |
| Мислим на Њујорк Сити изгубљен у звездама заборављен као плавокоси љубимац из детињства- Вечерас је ноћ пуна; кришом се Градоначелник, фино дисциплинован, креће као огромни драгуљ на чоханом постољу; гура свој дуги прави нос кроз године мандата, дух са брижним мислима о граду- испод лука Вашингтон Сквера он симулира да заборавља нове денунцијације тог дана. Тај никад није био градоначелник мог града, града који се повремено зауставља у јаловом подручју са величанственим темељима у очима. Нисам обећао благослов по напуштању капије Готам; у лепшим градовима остварујем снове од којих зависим мада не дугујем љубав ниједном граду осим града мог срца. Њујорк Сити. Сада је жесток; кочија на небу, као мужјак који чеше леђа о планине. Жесток као сетна визија, што самилост пружа. У египатским очима умируће мачке љупки мишић је човек снова, као и мој град: сањива утеха река и мостова као црни лук ољуштених у ноћи- Низ многе несташне авеније посматрам дане мог града који пушта браду скелета кости му клацкају као пећ љуштура Смрти долази да спроведе град до гроба.
Gregory Corso | |
| | | _Zana_
| Naslov: Re: Beat poezija 19/2/2015, 10:03 | |
| 231.
Мртав то не зна. Жив зна.
Живи имају мртву идеју.
Човек је жива идеја; после смрти, мртва.
Идеја живљења је истоветна идеји смрти.
Мртви имају живу идеју- Мртав, не својом грешком Био сам само идеја.
Познато покајање у колиби посвећено учењу Извора...
Добар материјал за Буду није одећа греха Одећа Светлости Бића жива указују на смрт својим веселим делом Баш као што мртви указују на живе својом тишином Када стена претвори се у ваздух Бићу тамо.
Jack Kerouac | |
| | | BigBarth
Broj poruka : 1 Datum upisa : 26.02.2017
| Naslov: Re: Beat poezija 26/2/2017, 22:53 | |
| BUKA I BES
Nikada me nisu zanimale One U belim rukavicama Što koračaju sigurno Bez greha u biografijama Čistih pogleda na život, I koje znaju U svakom trenutku Svoj sledeći korak. Voleo sam ekstreme Takve Koje u sebi Nose Buku i bes, Ubijanih karaktera Iskrivljenih naravi, Nepredvidive, Ali pune Neiskopane ljubavi. Ova je bila jedna Od onih Koje ispod rajske lepote Nose urlik ranjene životinje Kada su povredjene, ili Saterane u ćošak, Izbacivši sve stvari iz sobe I dovukavši krevet na sredinu, Ispod Čkiljave sijalice, Dok su po podu Bile nabacane knjige, Muzika I gomile različitih alkohola Rekoh: Ovo je naš brod Na kome ćemo ploviti, I upoznavati Naša tela i osećaje. Bilo je poput Smetanine Vltave Dok teče Kroz različite tokove I taman pomislih Da je na vrhuncu, Onako raspuštene kose Koja se kupa u Strasti i znoju Kada iz nje Poput Nenadane vremenske Pojave Suknu ludilo Pa svoje dugačke Pohabane nokte Zari, Čvrsto U moj obraz. -Pomislio si na drugu, Priznaj da si pomislio na drugu- Poče da urla Dok je moje krvavo lice Bio zapahnuto njenim Kiselim dahom i suzama. Zajebah se, nespreman, Pa rekoh -Ali kako, kako si Mogla da znaš?- Bojeći se da se ne pretvori u babu, Ili neku sličnu vešticu. Strepeo sam od nastavka. -Imala sam još svinja pre tebe Koje bi pomislile isto- Pa nastavi da me ljubi, Miluje i korača ka započetom. -Govori mi o Narcisu i Zlatoustom- Reče potom -Kako mogu biti slični, Kada su potpuno različiti?- -Govori mi- Otvorih Hesea I počeh da čitam, Dok se moj glas Gubio u njenom dubokom Disanju I povremenom stresanju kroz San. AD 2017.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Beat poezija | |
| |
| | | | Beat poezija | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 228 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 228 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 236 dana 26/10/2024, 09:40
|
BLOKADA KOPIRANJA | Zabrana kopiranja |
|