|
| SPOZNAJA - by Najda M. | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Najda M.
Broj poruka : 170 Datum upisa : 05.08.2013 Lokacija : Izmedju dva sveta
| Naslov: SPOZNAJA - by Najda M. 31/8/2013, 11:09 | |
| Varijacija na poemu ,,Ako,, Rudyarda Kiplinga MOJIM KĆERIMA Ako stojiš okružena dušebrižnicima, zakorači dignute glave. Tvojom bi slabošću do slave da dodju. Na pogrde se ne osvrći, oni u pohotljivosti uma blude. Nisi rodjena da padaš,ustani. Kad nepoverljivo pogledima streljaju, saberi se, to nije porota. Pohota to je moralista lažnih, važnih samima sebi. Mudrom rečju istinu kupi kćeri, nek uplaše se savesti. Laž je povodljiva neman, samu sebe guta. Čuvaj se, da ne padneš u bezdane. Zamke su kraj puta,mame da posustaneš. Oni što ne znaju da vole,iskušavaće te, dobrotu da u slabost pretvore. Mržnju zakopaj, seje zlo. Budi jaka kćeri,malodušnost na kolena baci, vazda je nevolja drugima radost. Sanjaj budna,i kad niko u tebe ne veruje. Životu snagu dodaj ,ne prodaj dušu. Misli o drugima kćeri. Ne sudi ,budi pravična. Sve jednom život naplati ili vrati. Veruj u pobede. Svaka je jedinka od iskona stvorena, da u Svemiru traje. Istinu o tebi kad lažljivi prevrću,nasmeši se kćeri, ne posustaj,znaš ko si. Ne daj pajacima,da uzor im budeš, marioneta u rukama celog sveta. Kad udariš o teško kamenje, zlobnicii se smeju,previj rane. Tek za sećanje ostane ožiljak. Ti kreni dalje. Na dlan stavi sve nade,veruj u sebe. U jednu vreću sve želje i snove sakupi. Na kocku baci bitisanje, poigraj se hrabro. Padni,otresi prašinu,ponovo kreni. Nasmeši se usudu u lice. Naoštri mač kćeri. Lutajući izmedju jave i sna večite smo skitnice. Hrabra budi,seci korenje poraza. Kad korak neumoljivo kleca, hodaj. Tvoja je odabrana staza. Život neumoljivo iskušava. Djavo nikad ne spava, čeka da se predaš. Bog je u tebi,samo ga oslušnuti. Nemoj sebe herojem zvati, kad kroz bitke uz viteze koračaš. Samoljublje postaje pošast, kad čovek u skromnosti ne zna da traje. Budi gorda kćeri,no ne kliči sebi sama. Voli prijatelja,al ne izgaraj. Pepelom postaćeš kad ranjena padneš. Neprijatelja ne diraj, on čeka nestrpljivost da te savlada. Ne nasedaj na izazove, da sujeta prva napada ne dozvoli. Licemera umom obori,progovori rečju britkom. Vreme što teče,u ritmu srca prati. Zvezdu svoju sledi. Nepokolebljivo jaka budi. Sudbina je put,obeležen stopama tvojih koraka. Svetlost u Tami pronaći ćeš. Ceo svet biće tvoj ako naučiš: Da moramo spoznati sebe. (Zahvaljujem Žar ptici na sugestijama) Posvećeno mojim kćerkama: Mireli, Katarini i Anici [You must be registered and logged in to see this link.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 31/8/2013, 11:24 | |
| [You must be registered and logged in to see this link.] JA
Na putu u beskonačnost, staze posute trnjem, zamke kroz stranputice oivičene lejama ruža. Omamljena koračam, od stvarnosti do iluzija. Večni strah kroz lutanja do sebe, potraga za dubinom spoznaje. Krvotok kao huk, srce čas kamen, čas pamuk. Dovoljno veliko da prigrli Svet, maleno kad mora u oklop da se uvuče, ugriženo od zveri.
Postojanje... Užitak , dobitak, ili samo podela na ravne časti onoga što mi život nudi kao dar. Iz tame rodjena, kroz Tamu vodjena do Svetlosti, koju tražim. Sve je igra , hod po tankoj žici. Udaram o kamenje, plimom gonjena. Povlačim se u tišinu, osekom ljudskosti prognana.
Iskustvo, savršeno oružje za bitku kroz nepogode. Opasna obmana za pohode nove, jer nikad juče nije kao sutra. Pobeda , danas poraz. Ne mari... U sebe bolom čelik ugradiš. Konačno - sama sebi putokaz. Korak mi ne beži. Svejedno, da li sam uhvatila vreme u još jednom krugu, ili još putujem tragajući za večnošću. Tu sam , postojim, ovde i sada. Zrno u pesku vremena.
Najda M. | |
| | | trag
Broj poruka : 2758 Datum upisa : 13.07.2013
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 31/8/2013, 23:28 | |
| | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 1/9/2013, 11:23 | |
| | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 14/9/2013, 22:36 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]U milione trenutaka bezdanih dubina upadala sam lako kao pero. Doticala prstima potpunu Tamu spoznaje. Kroz paučinu bauljala, ulepljena u zablude. Korak po korak, metar po metar, hiljadu milja stenja i kamenja, savladah penjući se liticama života.
Ipak...
Krvareći ,ropćući, suzama izvor snage izrodila, i vinula se iz dubina kao sirena u Svetlost sopstvenosti.
Put težak, cilj neopoziv...
Najda M. | |
| | | _Zana_
Broj poruka : 8809 Datum upisa : 04.08.2013 Godina : 60 Lokacija : Nedodjija:))
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 15/9/2013, 13:54 | |
| ..ischitah i shta retji sem da je tvoje ,svako slovo,lek za dushu:x | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 15/9/2013, 14:04 | |
| Zana hvala puno... | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 22/9/2013, 12:06 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]NEMOĆ
Spotakla se o sopstvene zablude, uplela u nedoumice, izmedju razmirica srca i duše u gordijevom čvoru učaurena dahćem žedna samospoznaje, a život krugove vrti, rasteže ih u elipse sve šire i sve dalje od prstiju mojih, nemoćnih da taknu ivicu gde se u onostranom kriju svi odgovori...
Najda M.
| |
| | | trag
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 22/9/2013, 13:16 | |
| Divno, hvala Ti Nadja, dušo, kažu ko traži - naći će. Ljubim Te [You must be registered and logged in to see this link.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 4/11/2013, 00:36 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]Senka sam vetra, pomahnitala i nedefinisana. Tražim sebe rasutu u trunkama vremena. Noć bez mesečine mi utočište. Skrivena u huku moja jeka se ne čuje. Pogled u zvezde utopljen. I letim kroz vreme i krčim put pred sobom. Budućnost otvaram, sećanja u uspomene rasterujem. Skloni se, ako se plašiš dodira jeseni iz moje duše... Najda M. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 10/11/2013, 22:55 | |
| DOSTOJANSTVO
Ponos - moje drugo ime, presvučeno patinom godina kroz zagonetno trajanje na putu do samospoznaje. Život - igra iskustva i isčekivanja. Ne znam kuda i ne znam koliko dugo ću lutati, a voleti moram sebe ( pred svetom gordo) i tebe ( u sebi, da niko ne prepozna u oku žal što te ne ljubih).
Možeš biti danas razlog da se probudim, sutra kazna kobi koju na ramenima vučem kao džak pun iluzija. Milost ne tražim, ni Tebi, ni Bogu, sebi ponajmanje. Jer...što bih molila za ono što sama želim, sama hoću, sve i da boli najjače. Nije li svaki titraj iz dubine duše, samo tren u večnoj prolaznosti?!
I nije li čovek zaista čovek ako ponizno veruje i gordo kao stena opstaje medj' vodama i vetrovima hirovitosti sopstvene i Sveta željnjog tudjeg plača ?!
Najda M.[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | trag
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 11/11/2013, 10:23 | |
| Nadja, bravo, prekrasno, neverovatna si, da znaš. Hvala Ti na svakom stihu, tvojoj (u tvojoj prepoznatoj našoj) spoznaji. Tvoj dar i način kazivanja plene. Samo napred. Ljubim Te. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 11/11/2013, 11:02 | |
| Hvala trag... | |
| | | Tojota
Broj poruka : 2191 Datum upisa : 09.10.2013
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 11/11/2013, 14:37 | |
| TEBI
Vrisnuću, evo sad tvoje ime do Beskraja, nek odzvanja u danu Suncem okupanom. Kroz svetlost prolama sva čežnja ustreptala u mojim venama. Pesmom na usnama širim ruke, plavetnilu Neba. Ni oblaka nema, zaseniše ih tvoje oči... | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 13/11/2013, 15:03 | |
| U maglama vremena sećanja u obrisima na ivici uma. Uspomene blede sivilom današnjice ovijene. Budućnost zvekirom lupa na vrata koja ćeš otvoriti ili zauvek zaključati...
Izbor...
Lutanja lavirintima prošlosti ili sled svetlosne senke kad vrata zaškripe parajući sluh opsednut tišinom ?! U tvojim rukama je kist.
Možeš biti umetnik življenja ako smogneš snage za još jedan krug igre bojama...
Najda M. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 2/12/2013, 11:28 | |
| Čemu traganje za odgovorima na milion pitanja, kad put možeš trasirati sam. Idući trnjem, ogoljene duše ili privlačiš ili odbijaš. Sve od sujete i malo sreće zavisi...
Ili ovijen svetlošću pod zvezdama lebdiš poput tragača snova, iluzorno brodiš pod nebeskim svodom uljuljkan u zabludu da je sve bajka...
Ne traži odgovore, jer u prahu vremena i sam prašina postaćeš, ako pustiš da te razum zdrobi. Iskliznuće ti godine ispod stopala, a treba da ostaviš trag. Bio su tu u trenu beskraja sebi i nekome dah i iskra postojanja...
Najda M.[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 6/12/2013, 00:40 | |
| Ja, poročna u samoljublju, oprost Ti tražim Bože.
Ranjena ptica,skršenih krila, u led okovana. Srce nedodirljivo. Slomiše me dušebrižni, duša - kamen sivi. Osmeh mi iskriviše. Ličim na klovna. I ta suza... nije iscrtana, moja je, živa. U kristal zamrznuta.
Ja progonjena od sebe molim se sebi da se vratim, dok još prah vremena truni moj pogled magličasto siv od tuge. Odigraću još jednu rolu pod cirkuskom šatrom. Odžongliraću sreću u par krugova, da zavaram razigran Svet željan hleba i igara.
A čujem huk košave, mami me da se prepustim i krila razmahnem još jednom tražeći u beskraju smisao radjanja i bivstvovanja medj' onima što odveć sebe ljube da bi zauvek bez traga nestali...
I leteću ja , samo da udahnem nadu. Umem ja niz vetar i uz vetar vešto, samo da se pridignem iz zime ove što me u hibernaciju odvukla promisao iz sebe da isčupam, razumom pobedim malodušnost i da se s proleća kao roda vratim tamo gde sam gnezdo svila.
Nisam Bože tako bezosećajna. Samo me hladnoća kao štit okovala od dodira pritvornih duša.
Oprosti, meni grešnoj...
Najda M. [You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 17/1/2014, 15:58 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]JOŠ JEDAN POVRATAK
U podzemlju uma tražim odgovore. U susretanju vode i svetlosti, medj' stenama snagom osveštana molitvu šapućem, šum vala da ne nadjačam, lepotu susretanja Svevišnjeg i sebe da ne narušim. I ovaj put sa dna da isplovim jedrima punim pučinom boje duge, gde se Nebo i more ljube izazvani talasima koji struje kroz bilo moje željno i žedno još trena vremena u kom ću biti ono što bila jesam.
Žena od kamena. Vila usnula sa čarolijom dodira mekog u dlanovima. Ptica plava visina željna, koja i pad letom pokrštava kad se ustremi u vrhove gde ljubav spava učaurena u čekanje svitanja vaseljenskih.
Dug je put do zore kad morem bure lome sve nemire tela mog koje pluta kroz vreme od nemila do nedraga, tražeć' malo mira, da udahne ozonsku aromu bonace u duši...
Najda M. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 31/1/2014, 14:30 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]HIROVITA PESMA Nije košava beogradska prodrla do srži tvojih vena da ti misli raznese dok krvotokom reči izlivaš u nekoj pesmi lečeći rane. Od mene leka nema. Ne čekaj bolje dane ! Promaja u lagumima spoznaje briše tragove sećanja iz uspomena ukopanih u srcu. Razvejava seme vremena niz padine prolaznosti. I čini mi se, proleće koje dolazi, naneće sušu. Radjaću izdanke zakržljale, nezalivene ljubavlju tvojom. Al' vetar kad duva pripazi, mirisaće i dalje na moju dušu... Najda M. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 5/2/2014, 12:19 | |
| SUDAR NESPOJIVOSTI
Ujedi rečima, u šaradi trezvenosti i uvreda. Trenje besa o bes i vatra oholosti od osećaja do mržnje sagorela do pepela. Srca ukamenjena, duša obamrla. Ukopani u iluziju sopstvenog ubedjenja da strast ljubav beše ispustismo godina mnogo da niz vetar odu kao gomila bezvredna. Tren otrežnjenja dugačak beše, al' vredelo je ... Put od farse do sopstvenosti trnovit je. Bezosećaj je lek najjači kad ranjen urličeš.
Vatra i voda ne mogu skupa, zar ne ?! Hoćeš sve i proguta nas ništa !
Bez prozivki molim bivši dragi !
Strast se ispija na iskap iz krčaga požude. Brzo se troši ! Ljubav - to je nešto drugo, ona se iz semena radja i neguje kao cvet da bi živela...
Najda M.
[You must be registered and logged in to see this image.] | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 9/8/2014, 16:37 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]ZELENOOKI HUK
Ne mogu moje zenice biti tvoje utočište za nezrela pijanstva. Niti u mom vidokrugu mesta ima za hirovita htenja koja ruše mir duše.
Biću utočište nečije u očima srcem ako takne dno izvorišta iz kog teče svaka suza izgnastva. Pod mesečinom čarobne noći bisrtica biću.
Zelenooka jezera moja bedeme ruše, za upliv plavooke reke, pune plima. Ispod trepavica plutaju prostranstva željna sudara očiju u vodama čistilišta !
Najda M. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 10/8/2014, 22:16 | |
| Ne brojim više tuge nanizane u rekvijemu za dušu pijanu i srce pohabano. Niti sreću čekam skrivena iza ugla sive sobe u kojoj spava melanholija. Ništa ne činim da odkupim od sudbine još jedan dan nalik drugima i posve običan za moj egoistični pogled u budućnost. Sedim u polumraku sobe, ćutanjem suzu iz izvora kidam, da kane već jednom. Pesmu da rodim pa da oživim...
Najda M. | |
| | | Solveig
Broj poruka : 2123 Datum upisa : 26.12.2013
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 10/8/2014, 22:18 | |
| Divno, Najda M ! | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 11/8/2014, 12:16 | |
| Sanjala sam kako uranjam u tvoj pogled. Izmedju nas roji hiljadu leptira. Maštala kako našim dahom diše, čedo razigrano izniklo iz semena tvoje ljubavi u meni. Eho adagia, pitom medju zidovima ružičastih snova usplahirenih čežnjom. Mirisom sklada omamljena osetih travke rosne kako u novom jutru niču. Probudi me Sunca zrak što viri kroz žaluzine mog sna. Prenuh se, javo moja samotna... Najda M. | |
| | | Najda M.
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. 11/8/2014, 16:56 | |
| [You must be registered and logged in to see this image.]
PROKLETSTVO
Volim da te volim i neka je džaba. Nije ljubav na prodaju. U meni ona zri, pelin podivljali. Sve jedno da li bolim ili me boliš. Kad smo u daljinama ostali. Ti u besu, ja u tišini. Princeza i baraba, klovnovi pod cirkuskom šatrom. Ni godine nas ne podučiše veštini hodanja po žici.
Besni psi o nama laju. Kao po navici dotačemo tuge alkoholom. Sujetu da pothranimo u bledom odsjaju nas što i nismo bili. Predstava već davno završena. Kostimi bačeni u ugao nezaborava. Trule od memle u oporom vazduhu iluzija. Tek se pronašli,i već se izgubili.
Sve izgleda kao tragedija savršena. U gnevu užasnom i oporom, množe se crni leptiri kroz misli pune taštine. Radjanje novo slute ili se to igram proricanja sopstvene sudbine ?! Daleko od očiju - daleko od srca. Ma daj... Nigde tu istine !
I opet volim da te volim, mada je džaba sve. Mojim i tvojim bolima vladaju tišine...
Najda M. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: SPOZNAJA - by Najda M. | |
| |
| | | | SPOZNAJA - by Najda M. | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 118 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 118 Gosta
Nema
Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 236 dana 26/10/2024, 09:40
|
BLOKADA KOPIRANJA | Zabrana kopiranja |
|