Broj poruka : 170 Datum upisa : 05.08.2013 Lokacija : Izmedju dva sveta
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 29/9/2013, 01:19
Tebi je do mene stalo... Iluzija satkana od reči i želja, srcem i dušom ispletena. Uteha pred molitvenikom u tišini koju sama stvorih pod mesečinom, samoizopštenica od ljudi. Azil za tugu,soba moja, oaza suza u pustinji samoće. Sa tvojih usana ne ispih ni kap, a svejedno mi, da l' med il' pelin bi pila. Samo da te osetim dodirom mekim. I da pijana oči sklopim i pamtim zauvek sudar pogleda u tami.
Umorna od ponosa, jer samo Boga molim i nikoga više... Od perona do perona sna tragam kroz sećanja sve bledja. Kroz nemuštu noć cvilim kao gladan pas, dozivajući ime tvoje, hodajući kolosekom beznadja, dok vozovi prolaze odnoseći kloparanjem niz prugu još jednu pesmu u ritmu bola - kob moju. Za vijek i vijekova ! Amin !
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 4/10/2013, 00:22
Nisam srcekradica skrivena iza osmeha. Nevešta sam u spletkarenjima izmedju jave i sna. Večna lutalica pod senkom mesečine niti nezaborava, bez uzorka iz priručnika ručnih radova tkam u uspomene srebrnkastom srmom.
Nisam ti srce ukrala... Samo sam se ušunjala da se ugrejem malo...
Kroz tamu čudesno preponajem šapat tvoje duše, pokrštene ćutanjem. I verujuća sam uvek bila, i biću za navek ! Da susret naš u izmaglici godina poznih, ne beše slučajnost prosta. Već jesenji nokturno ukomponovan u poglede kojima reči suvišne bejahu...
Najda M.
Najda M.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 4/10/2013, 12:51
IZDAJICE
Nestali su topli letnji vetrovi, mirisi pokošenih livada. Utihnuo je poj zrikavaca. Pod koracima lišće šušti, kroz ogolele grane košava kao violončelista svira jesenju sonatu. Reka posivela od oblaka. Kiše prelivaju čaše pune tuge, bude melanholiju u ljudima zanesenim iluzijom.
I sve je nekako tu, ništa nestalo nije.
Samo se u magličastoj kopreni naša strana sveta malo usporila. Privikava se na promene. Usporenih koraka, zamišljenih pognutih glava ljudi se ušuškavaju u uspomene i sećanja.
Jer...jesen je...
Jedino iz mog oka, nepresušnog izvora istine, duša kaplje bez pardona. I nije od košave što besni gradom. Nisam na vetrove osetljiva. Ništa se promenilo nije. Nisam naučila još uvek, da osećaje iza sjaja pogleda skrivam. Radosnice i tugovanke utrkuju se niz obraze koja će pre usne neme u osmeh ili jecaj da pomeri...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 8/10/2013, 18:41
Ova noć podsećala je na one obične,prazne i hladne. Na jednolično kloparanje otkucaja srca, kao da poslednji voz odlazi sa perona gde medju putnicima ne pronadjoh sebe.
Ali...
Desilo se čudo malo da stane u trenutak sreće. Duše se pronašle dve u senkama budjenja novog dana. Rodile prasak pod prigušenim svetlima u govoru tela i osmehu pogleda. Slap za slapom reči koje su sa istog izvora potekle milozvučne kao sonata u sazveždju snohvatica. Čudo veliko da me u pesmu ovu, pritoku radosti nasuče...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 12/10/2013, 00:07
Moja tišina samo je predosećaj bure u ovoj noći koju krademo od drugih. Otuda drhtaj dok ruke spuštaš na moja ramena. Nije sve u zagrljaju mili, ima nešto i u pogledu lažljivom... Možemo li istini u oči pogledati, kad se srča sa ogledala na nas sruči ?
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 20/10/2013, 11:07
Miholjski dan obojen osmehom , preliven plavetnilom tvog pogleda. Obojen toplinom sećanja na šum vetra i talasanje Dunava. I opet na tren pomislih, da sam mala bela ptica, koja isčekuje sudbinu na obali medju brezama. Bojim se , ako poletim otićićeš zauvek iz mojih vidika. A ti brodiš životom jedara punih porinut u javu, dok ja sanjam...
Jesen je... vreme da se ušiškam u uspomene do nekog novog proleća sa mirisom nade ...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 20/10/2013, 11:10
I tako... još jednu noć dočekujem svečarski odevena plaštom tuge. Iza zastora tame razgolićujem osećaje pod mesečinom. Jer sve na čaroliju liči, kad pun bljesne kroz mešavinu jave gorke i slatkastog sna. Šepurim se suzama, lažljivo gorda. Nižem ih kao bisere na drhtave dlanove. I osećam se tako bogata sa tom ogrlicom na šakama, zagrcnuta bolom za sve novce, i tako puna tebe...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 25/10/2013, 18:04
SRCE NE PITA KUDA BIH JA...
Jesenja rapsodija gubi se u nesaglasju tonova razlivenih u košmarima. Mračna soba - lagum ludila. I vetar je noćas nemoćan. Protiv mog besa ne može ni košava dunavska da rasprši kao srču sva sećanja što bride kroz krvotok. Peku , kao strano telo. Staklasti, oštri ubodi sumnje u sebe i tebe da ipak moglo je biti nešto osim ćutanja izmedju nas. U sopstvenoj koži dahćem glasno, gotovo kao huk izvora iz dubina prolama eho tvog imena. Ječi praznina od ledenog daha, smrzla se duša od isčekivanja dok horizont svetlosti umire u tamnoj strani sveta. Jedino srce , mahnito za tobom čupa osećaje iz korenja ( a rekla sam da biću kučka bezosećajna) i galopira iz beznadja u javu nedostižnu !
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 30/10/2013, 16:23
Nema potrebe da korake u vremenu gubim. Sve je stalo onog trena kada smo se sreli. I sve je tu i ostalo. Samo... nekad bojim setom taj tren, pa ga uspomenom zovem, a nekad mi bol grlo stisne, vrisnem ime tvoje, kao kajanje najjače.
I opet sve stoji tamo gde je i bilo. U trenutku jedne jeseni rane zapisano kao večnost....
Najda M.
Najda M.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 3/11/2013, 00:59
Kao ugrušak, zaustavio si sve moje tokove... Nit misli da se sliju u reči, niti reči u glas. Samo tišina začinjena čašom vina filigran od tuge tka...
Najda M.
Najda M.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 5/11/2013, 13:35
KAD USPOMENE ODGURNU ZABORAV
Sve bih u zaborav ovog novembra. Da obojim sivilo spektrom šarenih snova. Kičicom da iscrtam staze duginih boja. Al' znam, nikad me osećaj varao nije. Nagriza sumnja korake. Kao pijanac teturam. A otrežnjena pred ogledalom do kosti naga. Sve sam razotkrila.
Opet ću pasti na raskršću sećanja. Upetljana u uspomene, a bežim od njih. Čemu služe, sem da bole ?! Ne znam kuda, niti kome bih ruke da pružim. Ramena meka odavno nestaše iz vidokruga. Čak ni tvoje senke u maglama nema. Samo plavet iz pogleda zažiga kao rana ljuta i mastilom razlije svu žal iz srca ledenog u pesmu. Beg moj, ponovo u uspomene, u dubok kal iz kog spasa nema. Poezija moja imenom tvojim se zove.
I ne mogu tako sama biti spokojna. Duge su i hladne noći jesenje. A moja tuga kao zloslutna ptica pod mesečevom senkom kruži i podseća da je zaborav tek iluzija u trenu nesanice.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 26/11/2013, 19:44
Ne brojim više zime uvučene u uspomene. Vetrovi duvaju kroz lagume duše, hukom kroz samoću paradiraju. A ti negde u dubini srca, topiš pahulje na dlanovima, pomešane sa suzama i nižeš bisernu nisku radosti, svaki put kad prvi sneg prospe po novembru sećanja na tren kad su nam se oči srele ...
Najda M.
popovac
Broj poruka : 15823 Datum upisa : 30.11.2012 Godina : 70
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 26/11/2013, 20:40
Najda M. ::
Ne brojim više zime uvučene u uspomene. Vetrovi duvaju kroz lagume duše, hukom kroz samoću paradiraju. A ti negde u dubini srca, topiš pahulje na dlanovima, pomešane sa suzama i nižeš bisernu nisku radosti, svaki put kad prvi sneg prospe po novembru sećanja na tren kad su nam se oči srele ...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 26/11/2013, 23:23
Popovac, hvala puno...divno je...
Najda M.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 1/12/2013, 13:02
PLIMA
Vihor nije povetarac, niti je bura bonaca. Niti je jezero zelenooko modro more, a talasa me oseka i plima u nedrima duboko. Izmedju jave i sna vetar pobesneli snopove moje snage lomi. Po danu nestanem, u snu me tvom nabujale ima. Nisam usahla, stopila sam se u ove silne vode. Otrgla se komi, ulila se u tok do umne slobode.
Život teče, niz ustavu lije svom jačinom, i iz mene nosi svu bol da te ubode poput strele otrovne. Poludim od čežnje kad dan isčezne u veče. Svetlosnom brzinom poput senke postajem senka tvog ega. Jer i pelina ima dragi, medj' iluzijama od meda.
Sebična nisam, sve iz ljubavi delim. Nek tuga i tebe na ravne časti zaboli. A nemam nikoga osim sebe. Iz grotla srca suza ispod trepavica kane, zasvetluca elegantno, kad se do krvi voli.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 1/12/2013, 13:08
PLIMA
Vihor nije povetarac, niti je bura bonaca. Niti je jezero zelenooko modro more, a talasa me oseka i plima u nedrima duboko. Izmedju jave i sna vetar pobesneli snopove moje snage lomi. Po danu nestanem, u snu me tvom nabujale ima. Nisam usahla, stopila sam se u ove silne vode. Otrgla se komi, ulila se u tok do umne slobode.
Život teče, niz ustavu lije svom jačinom, i iz mene nosi svu bol da te ubode poput strele otrovne. Poludim od čežnje kad dan isčezne u veče. Svetlosnom brzinom poput senke postajem senka tvog ega. Jer i pelina ima dragi, medj' iluzijama od meda.
Sebična nisam, sve iz ljubavi delim. Nek tuga i tebe na ravne časti zaboli. A nemam nikoga osim sebe. Iz grotla srca suza ispod trepavica kane, zasvetluca elegantno, kad se do krvi voli.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 2/2/2014, 22:58
Volela bih jednom kad sve bolove izrodim da ih pustim kao slobodne ptice da odlepršaju iz kaveza moje duše. Srce iz kamena isčupam, usadim u huk izvorišta odakle crpim snagu za svaku zoru novu, ja iz tame ponikla , noćni tragač za malo sreće.
Isplačem sve tuge bez stida, njima umijem ti lice već išarano godinama. Osmeh da raširim od istoka do zapada udahnem duboko vetar koji te naneo u suton rumeni, i konačno nesanicu tobom dotočim. Poglede da utopimo u zvezdano nebo. Da dišemo u taktu prepoznavanja salučajne neslučajnosti. Spustim glavu na rame toplo i šapnem ti nežno: - Vredelo je svih ovih godina čekanja...
Ali ja, ne bih bila ja, da javu ne tražim u snovima !
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 15/2/2014, 22:47
Hoćeš li kao zver podivljala, proterana iz brloga medju ljude, rikom da širiš strah tražeći me ponovo, svoje nagone obesti gordo da raspiruješ u vatri besa što utekoh tvom egocentričnom poimanju emocija ?!
Sve i da me u kandže uhvatiš, Pirova pobeda biće to, jer sloboda moja nije opipljiva za takve za sreću nedodirljive. Ja kao vetar izmičem vremenu i prostoru pretvarajući Tamu u Svetlost . A ti se i najmanjeg tračka u mom smešku bojiš - zveri jadna. Vaskrsavam posle smrti u pesmi koju ti nikad čuti nećeš ogluveo od svog roptanja u samoći.
Najda M.
Najda M.
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 15/2/2014, 22:58
Nisam loza krotka, u vinogradu rodnom orezana, od tuge promrzla, nalivena vinom na dan Svetog Trifuna, da se oporavim. Iz mene kapaće suze, žedj sve jača kopniće dušu, dok mi godine snagu ispijaju. Sve manje radosti s proleća radjam, krhke grane mi vetar lomi dok se Nebu do crnice klanjam Suncem spržena čekajući kišu tvojih poljubaca da me iz usahnuća vazdignu...
Naslov: Re: Kapi duše u trenu istine - by Najda M. 13/3/2014, 12:48
PROLEĆE
Možda je zračak Sunca što se danas šepuri neki znak. Pogled ispod trepavica vija da mi osmeh izmami. Plavetnilom plovi oblak, vetar napupele grane povija. I sve miriše i čarlija. Nije li odzvonilo tami ? Iza roletne beži mrak, u sobu nadire nekakva magija...
I nigde cveća da zamiriše, ni povetarca u ova četiri zida, al' pesmu duša prolećem piše Voljeni..zenico mog vida.